Nieuwe HBO-serie The Leftovers: ‘kitscherige variant van Twin Peaks’

Wat gebeurt er met een samenleving wanneer 2 procent van de wereldbevolking zonder enige verklaring verdwijnt? Het is de vraag die Damon Lindelof, maker van de tv-serie Lost en Tom Perrotta wil aankaarten met The Leftovers, de nieuwe tv-serie van HBO die vorige week zondag wereldwijd in première ging.

Een druk bellende moeder stopt op de parkeerplaats bij de supermarkt haastig haar baby achterin de auto. Ze probeert de motor te starten en kijkt nog even over haar schouder. Weg baby. Vlakbij loopt een jongetje te schreeuwen om zijn vader. Een boodschappenkar rolt eenzaam door de straten.

Wat gebeurt er met een samenleving wanneer 2 procent van de wereldbevolking zonder enige verklaring verdwijnt? Het is de vraag die Damon Lindelof, maker van de tv-serie Lost en Tom Perrotta wil aankaarten met The Leftovers, de nieuwe tv-serie van HBO die vorige week zondag wereldwijd in première ging.

Het verhaal over deze Bijbelse ‘Vervoering’ – gebaseerd op Perrotta’s gelijknamige boek – begint precies drie jaar na de verdwijningen, op de dag dat in het fictieve stadje Mapleton een 9/11-achtige herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden. De locale politiechef Kevin Garvey (Justin Theroux) probeert de bijeenkomst tegen te houden uit angst voor mogelijke calamiteiten. Inmiddels zijn de spanningen onder ‘de achterblijvers’ hoog opgelopen. Kerken zijn gesloten, complottheorieën uitgedacht, congresleden beschuldigd en bovendien verstoren kettingrokende leden van de obscure cult Guilty Remnant de rust. Bijna iedereen loopt rond met woede of onverwerkt verdriet. En dat is ook precies waar de focus van de serie ligt: niet bij het slachtoffer, wel bij de achterblijver.

NYT : kitscherige variant van Twin Peaks

In de media – inmiddels zijn twee afleveringen uitgezonden – heeft de serie tot nu toe gemengde reacties losgemaakt. The New York Times zette vraagtekens bij de complexe opbouw van het verhaal en waarschuwde dat de serie wel eens zou kunnen afglijden tot ‘een kitscherige variant van Twin Peaks’. De site Cinemablend speculeerde daarentegen dat het mysterieuze element in de serie juist kijkers zal gaan trekken. Vooralsnog geven de kijkcijfers geen uitsluitsel. Vorige week zondag trok de eerste aflevering in de VS 1,8 miljoen kijkers. Dat is redelijk voor een nieuwe serie maar nog niet veelbelovend. Ter vergelijking: de laatste aflevering van het zevende seizoen van True Blood, dat ook die zondagavond werd uitgezonden, trok 3,2 miljoen kijkers.

Toch blijven de makers hoopvol. De eerste aflevering van het succesvolle True Detective (HBO) trok 2,3 miljoen kijkers. Ook de uitgerekte verhaallijn zou geen obstakel moeten vormen. Neem het succesvolle Game of Thrones, de fantasyserie die van de kijker een zeker doorzettingsvermogen eist. Toch lopen de makers het risico – net als bij Lost dat na een onbevredigend einde vele woedende fans verbluft achterliet – de kijker van zich te vervreemden als te veel vragen onbeantwoord blijven. Is het niet onuitstaanbaar om uiteindelijk nooit te weten te komen waarom al deze mensen zijn verdwenen? Of is dat juist de boodschap die Perrotta en Lindelof willen overbrengen: als het gaat om het verlies van een naaste of geliefde, zijn er geen antwoorden.

Misschien te zwartgallig

In de VS, waar 9/11 in het geheugen van vele Amerikanen staat gegrift, is dit nog altijd een interessante kwestie. Toch kan deze serie ook zout in de wonden wrijven. Iets wat Perrotta ook zelf toegeeft. In The Guardian zegt hij hierover:

“We bevinden ons in het gouden tijdperk van de duistere verhalen. Maar het zou wel eens kunnen dat we deze keer iets te zwartgallig zijn.”

Gruwelijk, bloederig en bovennatuurlijk drama doet het in tv-series al langer heel goed. Denk aan The Walking Dead (AMC), True Blood (HBO), of Under the Dome (CBS). Lekker om naar te kijken, maar het moet niet te dichtbij komen. En laat het vooral niet al te realistisch worden. Zeker niet als er geen antwoorden zijn.

De eerste twee afleveringen van The Leftovers zijn te zien via HBO Go en HBO On Demand. De eerste aflevering is hier gratis te bekijken.