‘Mogelijk tweede Amerikaanse spion in Duitsland’

Bij de Duitse inlichtingendienst BND werd vorige week een medewerker opgepakt op verdenking van spionage. Er zou nu een tweede verdachte zijn. Foto ANP / EPA / Soeren Stache

De Duitse autoriteiten hebben een tweede verdachte van spionage voor de VS in het vizier. Er zijn huiszoekingen verricht op zowel het woon- als het werkadres van de verdachte. Vorige week bleek dat een medewerker van de Duitse veiligheidsdienst BND voor de VS zou hebben gespioneerd.

Dat meldt de Duitse omroep ARD vanmiddag. Volgens bronnen tegenover Reuters zou het gaan om een man die in de militaire sector werkzaam is. Zowel het kantoor als de woonruimte van de verdachte in de regio van Berlijn zijn door de federale autoriteiten doorzocht. Een arrestatie is vooralsnog uitgebleven.

Kwestie wordt zeer serieus genomen

Volgens de Süddeutsche Zeitung zou deze zaak ernstiger zijn dan het geval van vorige week. Toen werd een hoge medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND gearresteerd. Hij zou hebben gespioneerd voor de Amerikanen, wat een diplomatieke rel tot gevolg had. De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt de kwestie zeer serieus: het zou ‘lijnrecht ingaan tegen wat partners zouden moeten doen’. De VS hebben nog niet publiekelijk gereageerd op de aantijgingen.

Gisteren belde CIA-directeur John Brennan met staatssecretaris Klaus-Dieter Fritsche, die de Duitse inlichtingendiensten coördineert. Het is niet bekend wat er tijdens dat gesprek is besproken. Daarnaast heeft de Amerikaanse ambassadeur vandaag een bezoek afgelegd aan het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

    • Philippus Zandstra