Opinie

    • Margriet Oostveen

Wij leveren de nieuwe David Beckham

Kort voor het WK publiceerde The New York Times een stuk met de enorm urgente kop: ‘Wie Wordt de Nieuwe David Beckham?’Dit uiteraard in de bijlage ‘Style Section’, waar ze wereldwijde hypes welbespraakt dood verklaren, terwijl nauwelijks bestaande trendjes (‘De pleister als modeaccessoire’) er overenthousiast worden besproken. Een journalistiek genre dat we hoog moeten houden, vooral op feestdagen.

Dus Wie Wordt de Nieuwe David Beckham? David Beckham als in: de man met het voortreffelijke lijf, de leuke kop, de coole uitstraling en de ideale maten voor Calvin Klein-ondergoed („Really sexy. Super-foxy”): het stijlicoon.

Volgens de Style Section „kiest” de modewereld tijdens ieder WK nieuwe sterren. Armani contracteerde eerder Kaká (Brazilië); Dolce & Gabbana lokte Messi. Freddie Ljungberg, die voor Zweden speelde, belandde dankzij een slimme pantertatoeage ook al in een Calvin Klein-onderbroek. En de Japanner Hidetoshi Nakata werd verslaggever voor het trendy magazine Monocle.

De meeste Amerikanen vinden voetbal nog steeds stomvervelend, maar moeten toegeven dat de spelers het in schoonheid en elegantie ruim winnen van de testosteronkubussen uit het honkbal en American football.

Dus wie volgt Beckham op? Een rondje langs modeontwerpers en moderedacteuren leverde The New York Times drie grote kanshebbers: Neymar (want al gefotografeerd met topmodel Gisele Bündchen voor Vogue en in Calvin Klein voor de The Wall Street Journal). Zijn landgenoot Oscar dos Santos (gefotografeerd in Calvin Klein). En de Japanner Nakata Honda (want die blondeert zijn haar „en daar houdt Karl Lagerfeld van”). Ten slotte mocht de Belgische ontwerper Tim Coppens zeggen dat er „some really stylish guys” in het Belgische team zaten, maar hij kon er niet één noemen.

Hier werd dus geen enkele Nederlander als de nieuwe David Beckham genomineerd!

U slaat nu met de vuist op tafel en denkt aan Robin van Persie. Daar kan ik inkomen, maar we moeten groter denken. De Nieuwe David Beckham moet net als de Oude David Beckham ook de personificatie van een tijdperk zijn.

Bij David Beckham denk ik meteen aan zijn huwelijk met die gemene Spice Girl, aan de jetset die ze zo graag opzochten. Aan hun kinderen, een soort modeaccessoires met namen als hipsterbuurten (‘Brooklyn’) en geföhnd haar. Beckhams eigen hanenkam. Zijn Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé, de Porsche Turbo.

David Beckham was het perfecte stijlicoon van het ik-tijdperk.

Maar de wereld verandert. Narcisme is alweer bijna uit, lees De Groene Amsterdammer van deze week er maar op na. Samenwerken is in. Geen divagedrag, maar „Wil jij hem nemen?” Par-ti-ci-pe-ren.

Daarom heet de Nieuwe David Beckham dus gewoon Arjen Robben: beter dan Messi. Zonder Spicegirl. Met Bernadien.

Kan niet liegen, zie fopduik.

Scheert zich niet kaal, maar ís gewoon kaal.

Voldoet onbedoeld volkomen aan het nieuwste, onopgesmukte modebeeld dat ‘normcore’ heet (zie gebleekte spijkerbroek, witte sok, slome trui).

Arjen Robben zit na een zware wedstrijd te gek normcore op een bankje zijn kinderen te kietelen. Doodgewone kinderen, voor het oog van de wereld en daarbij blijft hij moeiteloos stoer.

Vrouwen vinden dat aantrekkelijk. Nu Calvin Klein nog. Of voor mijn part de Hema.

    • Margriet Oostveen