Luiz en Scolari bieden excuses aan en dit schrijven de media in beide landen

David Luiz (rechts) en Dante (links) buigen mismoedig het hoofd terwijl de scheidsrechter het fluitsignaal geeft voor het einde van de wedstrijd gisteravond. Foto EPA / Ballasteros

Voetballer David Luiz en de Braziliaanse bondscoach Luis Felipe Scolari hebben na de vernedering tegen Duitsland hun excuses aangeboden aan het Braziliaanse volk. Waar het sentiment in de Braziliaanse media zeer terneergeslagen is, zijn de Duitse media lyrisch over de wedstrijd.

De aanvoerder van Brazilië stond na de 7-1 nederlaag huilend voor de camera, schrijft persbureau AP.

“We wilden de mensen blij maken. Dat is helaas niet gelukt. We bieden aan iedereen onze excuses aan.”

Bondscoach Scolari nam de verantwoordelijkheid op zich voor een ‘rampzalig resultaat’ in Belo Horizonte en de ‘verschrikkelijkste dag’ van zijn leven.

“Ik had de leiding. Vandaag ging in tien minuten alles fout en Duitsland deed het heel goed. Het is een verschrikkelijke nederlaag. Maar we moeten hier van leren. Ze hebben heel veel kwaliteit. Dit is niet normaal.”

Braziliaanse media: we zijn afgeslacht

De Braziliaanse Metro, vandaag:

Ook in de Braziliaanse media wordt het een nachtmerrie genoemd en een groot trauma. ‘Historische afgang, kopt de krant Folha de Sao Paulo. De krant schrijft:

Voor de Brazilianen eindigt de droom van een zesde wereldtitel in een nachtmerrie. Onherkenbaar en volledig gedomineerd, zeker in de eerste helft, werd het Braziliaanse elftal afgeslacht en met 7-1 te kijk gezet. De grootste nederlaag in de honderdjarige geschiedenis van het Braziliaanse voetbal, die stond op 6-0 in 1920 tegen Uruguay.

De krant schrijft ook dat de Braziliaanse president Dilma Roussef in het stadion na het zoveelste doelpunt van Duitsland werd uitgescholden. Maar de presidente zei dat ze zich er niets van aantrok en dat dit soort nu eenmaal onderdeel uitmaken van haar baan.

Globo Esporte: onbeschrijfelijk

Ook de sportkrant Globo Esporte kopt ‘Schaamte der schaamtes’ en schrijft:

De Goddelijke Kanaries konden niets anders dan toekijken naar de dans die de Duitsers opvoerden in een onvergetelijke middag. Geen enkel woord kan beschrijven wat de toeschouwers en 200 miljoen Braziliaan vandaag hebben moeten aanschouwen.

Duitse media zijn extatisch

In tegenstelling tot de Braziliaanse pers logischerwijs komen de Duitse media superlatieven tekort om de overwinning te beschrijven. De kranten hebben de finale overwinning al in het zicht en durven na gisteren op de zaken vooruit te lopen. Der Spiegel roept uit: ‘Wat een spel!’

Bild: zet het bier maar koud

De Duitse krant Bild kopt ‘Geen woorden’ en schrijft ‘Bedankt, we houden van jullie’:

Twitter avatar BILD BILD Einen wunderschönen guten Morgen! Fußball! http://t.co/YzitUbVra1 http://t.co/ijt3CYysJt

Wat een geweldige zege was dit tegen Brazilië, het gastland en voormalig wereldkampioen. Dit zullen we later onze kinderen vertellen. We staan in de finale en kunnen onze vierde wereldtitel halen. Na deze triomf kunnen we alleen maar zeggen: ‘zet het bier maar vast koud!

Die Welt: wij zijn favoriet

De krant Die Welt kopt: ‘De 7-1-waanzin, een anomalie van de voetbalgeschiedenis’. De krant schrijft over het Braziliaanse voetbal: ‘het masker is afgevallen’. Of de finale nu zondag tegen Nederland of Argentinië wordt, maakt de krant weinig meer uit: ‘Duitsland is favoriet’.

Süddeutsche Zeitung: efficiënt Duits team

De Süddeutsche Zeitung schrijft ‘In een roes naar Rio’, verwijzend naar de stad waar Duitsland zondag de finale speelt. Complimenten zijn er voor de houding van het Duitse elftal tegen Brazilië:

Een erg geëmotioneerd Brazilië tegen een koel, efficiënt Duits team.”

Huilende fans

Hoewel na de wedstrijd rellen werden verwacht in Brazilië, bleef het relatief rustig. Fans verbrandden wel hun voetbalshirts op straat. Op het strand van Copacobana maakte een jeugdbende gebruik van de gelegenheid en rende door de mensenmassa terwijl ze tassen wegtrokken. Daarna besloten veel mensen maar naar huis te gaan.

In de stad Sao Paulo moest de politie wel optreden meldt de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo toen Argentijnse fans de nederlaag van Brazilië begonnen te vieren.

Lees hier het verslag van de wedstrijd even terug en bekijk hier de Inbeeld-serie:

    • Anouk Eigenraam