Louis, hoe staan wij ervoor?

De laatste vragen Blessures, opstelling, weersverwachting, scheidsrechter. Zes vragen over het duel van vanavond.

Foto REUTERS

1 Hoe is het met de geblesseerden in Oranje?

Goed en slecht nieuws, gisteravond op de persconferentie van Louis van Gaal. Het slechte nieuws is dat het meespelen van Robin van Persie en Daryl Janmaat plots onzeker is. Gisteren trainden ze niet mee met de rest van de selectie vanwege maag- en darmklachten. „Dan is het beter dat ze niet meetrainen”, aldus Van Gaal. Verder kampt Leroy Fer nog steeds met een hamstringblessure. Het goede nieuws is dat Nigel de Jong en Ron Vlaar misschien toch kunnen spelen. Het WK van De Jong leek voorbij vanwege een liesblessure. Van Gaal: „Als je zo snel terug wilt komen, komt er altijd een reactie. Als dat goed is, zou het wonder van Lourdes zich kunnen voltrekken.” Vlaar heeft last van zijn knie. Of hij meespeelt, hangt af van zijn herstel na de training van gisteren, aldus de bondscoach.

2 Is Oranje wel fit?

De spelers hadden ditmaal een dag minder rust dan tussen de vorige wedstrijden, en dat speelt mee, volgens Van Gaal. „Maar topsporters die fit zijn, kunnen op de derde en vierde dag na een wedstrijd weer fris en fruitig. En dat zullen mijn spelers zijn.” Wat er gisteravond bij de laatste training precies gebeurde is onbekend, want de training was maar een kwartier open voor journalisten. Van Gaal trainde achter gesloten deuren om in alle rust toe te werken naar de wedstrijd van vanavond. Wel bekend, is dat alle 23 spelers aanwezig waren.

3 Wat is het strijdplan van het Nederlands elftal?

„We hebben ons plan in ieder geval klaar”, zei Van Gaal gisteravond. Maar wordt het 5-3-2 of 4-4-3? Van Gaal wilde er niets over kwijt. Eerst wachten op de opstelling van de Argentijnen. „Zij hebben ook een aantal vraagtekens. En ook zij hebben in verschillende systemen gespeeld. Ik moet eerst zien hoe ze spelen en met welke spelers. Dan weet ik ook hoe wij dat gaan doen.” Wel duidelijk is dat doelman Jasper Cillessen niet voor zijn basisplek hoeft te vrezen door het succesvolle optreden van Tim Krul. Vervanging is niet „door de gedachten” van Van Gaan gegaan.

4 Hoe groot zijn onze kansen?

„Ik denk dat er geen favoriet is. In de halve finales zijn landen tegen elkaar opgewassen. Ik denk dat het een fifty-fifty wedstrijd wordt. Ik denk dat het dubbeltje naar de goeie kant moet vallen”, aldus Van Gaal.

5 Wat zijn de weersomstandigheden tijdens de wedstrijd?

Grote kans dat het gaat regenen tijdens het duel, voorspelt weeronline.nl. In Brazilië is het 17.00 uur als de wedstrijd begint en dan is het volgens de weersite maximaal 18 graden, zwaarbewolkt en gaat het regenen. Is dat goed of slecht voor Oranje? „Een beetje regen is zeker niet ongunstig”, zei een woordvoerder. Ook in Nederland is de kans groot dat het regent. Weeronline voorspelt buien met kans op onweer. De temperatuur zal rond de 19 graden liggen.

6 En wie is de scheidsrechter vanavond?

Cüneyt Çakir. Hij is 37 jaar, komt uit Turkije en fluit vanavond voor het eerst een halve finale op een wereldkampioenschap. Bij het EK van 2012 stond hij als vierde official in de finale. Çakir kwam vorig jaar in opspraak kwam vanwege een controversiële beslissing in de achtste finale van de Champions League tussen Manchester United en Real Madrid. Hij stuurde Nani van het veld voor inkomen met een te hoog geheven been. Manchestertrainer Alex Ferguson vond die straf veel te zwaar en verscheen uit protest niet op de persconferentie.

Volgens het AD is Çakir goed bevriend met de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. Voor Kuipers is het toernooi over vanwege de goede prestaties van het Nederlands elftal. Kuipers was een belangrijke kandidaat voor de WK-finale.