Laadnetwerk voor elektrische auto haalt vier miljoen euro op

Fastned wil tweehonderd snellaadstations bouwen. Beleggers steken er vier miljoen euro in.

De verkoop van elektrische auto’s mag dan stevig gestimuleerd worden door belastingvoordeel, voor de aanleg van een laadnetwerk is geld van beleggers nodig. Fastned, dat ruim 200 snellaadstations langs Nederlandse snelwegen wil aanleggen, haalt 4 miljoen euro op met een ‘notering’ op de NPEX.

De NPEX is een onlinemarkt waar investeerders en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf elkaar kunnen vinden. Fastned hoop 40 miljoen euro op te halen.

Vandaag keurde de financiële autoriteit AFM het prospectus goed en konden investeerders die voorinschreven op de eerste tranche van 400.000 certificaten (elk 10 euro waard), hun reservering bevestigen. De eerste week wordt er nog niet in gehandeld.

Fastned is mede opgericht door Bart Lubbers, zoon van voormalig premier Ruud Lubbers. Het bedrijf heeft negen laadstations geopend en is op tien locaties aan het bouwen. Fastned heeft van Rijkswaterstaat concessies verworven voor laadstations op 245 plekken. De meeste locaties zijn in de buurt van een bestaand tankstation. Ze zijn onbemand en worden bewaakt door camera’s.

Elke laadplek kost ongeveer 200.000 euro om te realiseren. Op alle locaties wil Fastned gratis draadloos internet aanbieden zodat klanten tijdens het wachten kunnen werken. Het duurt twintig minuten om een auto op te laden waar dan nog 100 kilometer extra mee gereden kan worden.

Afgelopen maand maakte Fastned bekend dat het van een groep investeerders met de naam Flowfund een lening van 2,5 miljoen euro krijgt.

Er rijden minder dan 20.000 elektrische auto’s in Nederland rond, op in totaal 8 miljoen personenauto’s. Er zijn meer hybride auto’s verkocht die dankzij een benzinemotor een veel langere afstanden kunnen rijden. Maar hun verbruik ligt ook een stuk hoger.

Tesla, producent van elektrische auto’s, bouwt ondertussen een eigen infrastructuur om accu’s snel op te laden. Oprichter Elon Musk heeft onlangs de patenten van de snelllaadtechniek vrijgegeven, in de hoop dat het netwerk voor ‘supercharge’-stations sneller groeit. Er zijn nu twee Tesla-laadstations in Nederland.