Jokowi en Prabowo eisen overwinning op bij verkiezingen Indonesië

Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft vanochtend de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen in Indonesië. Uit de eerste tellingen blijkt hij bijna 52 procent van alle stemmen te hebben, tegenover de 48 procent van zijn rivaal Prabowo Subianto. Ook die heeft nu de overwinning opgeëist.

Kandidaten Joko Widodo (L) en Prabowo Subianto (R). Foto ANP / EPA / Bagus Indahono

Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft vanochtend de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen in Indonesië. Uit de eerste tellingen blijkt hij bijna 52 procent van alle stemmen te hebben, tegenover de 48 procent van zijn rivaal Prabowo Subianto, die ook de overwinning heeft opgeëist.

Dat meldt AP op basis van 80 procent van alle getelde stemmen. Een uur na de verklaring van Jokowi eiste diens rivaal Prabowo tijdens een bijeenkomst met aanhangers ook de overwinning op:

“De voorlopige uitslag laat zien dat wij de steun en het mandaat van het Indonesische volk hebben ontvangen.”

De uitslagen waar Prabowo aan refereert komen volgens The Guardian van twee tv-stations die op de hand zijn van de oud-legerleider.

Jokowi lijkt winnaar

Nog niet alle stemmen zijn dus geteld, maar toch lijkt de kans groot dat Jokowi de verkiezingen heeft gewonnen. NRC-correspondent Melle Garschagen:

“Jokowi heeft inderdaad de overwinning opgeëist. Het is wat voorbarig, maar wel in de stijl van de politiek hier. De partij van Prabowo zegt dan ook dat er nog een overwinning mogelijk is. Niet alle stemmen zijn immers geteld. Zo moet de uitslag van Java nog binnenkomen, wat het meest dichtbevolkte eiland van Indonesië is. Prabowo heeft daar zeker in het westen nog veel aanhang, dankzij een coalitie met een aantal islamitische partijen. Het lijkt echter aannemelijk dat Jokowi gaat winnen.”

Garschagen interviewde Jokowi begin dit jaar nog voor NRC Handelsblad (€). In de loop van de middag zal duidelijk worden wie de verkiezingen heeft gewonnen. De definitieve uitslag komt op 21 juli, aangezien sommige stemdistricten in Indonesië zeer moeilijk te bereiken zijn.

Voormalig president Megawati en partijgenoot van Jokowi claimde vanochtend al dat de gouverneur van Jakarta de verkiezingen heeft gewonnen.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Megawati weet het al: Jokowi heeft voor haar partij de verkiezingen gewonnen

Eerder bleek al uit exitpolls van het Centre for Strategic and International Studies (CSIS) dat Jokowi op kop gaat met 45,1 procent van alle stemmen. Parbowo bleef toen steken op 42,2 procent.

Twitter avatar jonfasman Jon Fasman CSIS exit poll: Jokowi 45.17%, Prabowo 42.17%, refused to say 10.55%, didn’t answer 2.13%. National survey of 8000 voters

Dictatuur Soeharto werkt door

Jokowi is op dit moment gouverneur van Jakarta. De voormalig meubelmaker wil democratische hervormingen doorvoeren en de corruptie aanpakken. Hij geldt als een van de weinige politici die geen directe connecties heeft met de dictatuur van Soeharto, waar Indonesië in de periode 1966-1988 door werd bestuurd.

De voormalig generaal Prabowo heeft die banden juist wel: hij is een schoonzoon van Soeharto. Prabowo wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen toen hij als militair actief was in Oost-Timor.

Lees verder: Onze correspondent schrijft op NRC Q over de verkiezingen in Indonesië en de drie uitdagingen waar de nieuwe president mee te maken gaat krijgen.

    • Philippus Zandstra