Israëlische leiding hint op grondoffensief; dodental naar 41

Palestijnse activisten protesteren tegen de aanvallen van Israël op doelwitten in de Gazastrook. Een grondoffensief lijkt eraan te komen.
Palestijnse activisten protesteren tegen de aanvallen van Israël op doelwitten in de Gazastrook. Een grondoffensief lijkt eraan te komen. Foto ANP / EPA / Atef Safadi

De acties in de Palestijnse gebieden worden volgens de Israëlische autoriteiten steeds intensiever. Een minister heeft gehint op een grondoffensief. Het dodental sinds het begin van operatie Machtige Klif gisteren is opgelopen tot 41.

Update 19:59 uur

Palestijnen hebben vandaag vanuit de Gazastrook drie raketten richting een Israëlische kernreactor geschoten. Persbureau Reuters meldt dat op basis van informatie uit het Israëlische leger. De projectielen veroorzaakten geen gewonden of schade.

Een van de raketten werd onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. De andere twee projectielen landden in het open veld. Ze waren gericht op het Zuid-Israëlische dorp Dimona, dat in de Negevwoestijn ligt.

AP meldt dat premier Netanyahu een verdere intensivering heeft aangekondigd van operatie Machtige Klif:

“Het leger houdt rekening met alle mogelijkheden. Hamas zal een hoge prijs betalen voor het bestoken van Israëlische burgers. Deze operatie zal worden uitgebreid en gaat door totdat de aanvallen op onze steden stoppen en de rust terugkeert.”

‘Paar weken Gaza overnemen’

Er worden steeds meer troepen bij de grens met Gaza in positie gebracht. Daarnaast heeft de regering het leger toestemming gegeven om 40.000 reservisten op te roepen. Minister van Inlichtingen Yuval Steinitz zei op de Israëlische radio dat een grondoffensief wenselijk is:

“Ondanks dat het zeer zwaar en complex zal zijn, zullen we Gaza voor een paar weken moeten overnemen zodat dit terreurleger zich niet verder kan versterken. Naar mijn bescheiden mening komt een dergelijke operatie eraan.”

Hamas laat weten dat Israël een rode lijn heeft overschreden:

“Wat het verzet vandaag heeft laten zien, is maar een deel van waar het werkelijk toe in staat is.”

Leider Islamitische Jihad gedood

Bij de acties van vandaag zijn veertien doden gevallen, allen aan Palestijnse zijde. Sinds het begin van operatie Machtige Klif heeft Israël meer dan 400 doelwitten in Gaza aangevallen. Daarbij zijn volgens AP onder de Palestijnen 41 doden gevallen. Over Israëlische slachtoffers door de raketaanvallen van Hamas is niks bekend.

Eén van de dodelijke slachtoffers is een leider van de Islamitische Jihad. Daarbij zouden volgens de organisatie ook diens moeder en vier andere familieleden zijn overleden.

De luchtaanvallen moeten een einde maken aan de raketaanvallen van Hamas op Israëlische doelen. Vanochtend nog werden een aantal raketten van Hamas onderschept door het Israëlische afweersysteem IJzeren Koepel.

Timmermans: alleen politieke oplossing biedt vrede

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn zorgen geuit over het oplaaiende geweld tussen Israël en Hamas. In een schriftelijke verklaring zegt hij dat Israël het recht heeft zich te beschermen.

“Maar in plaats van verder te escaleren zouden alle partijen zich moeten inspannen om meer slachtoffers te voorkomen.”

Volgens de minister kan alleen een politieke oplossing vrede bieden. De verantwoordelijkheid daarvoor ‘rust op de schouders van leiders aan beide kanten’.