Het werkt! Het plan van een Delftse student om oceaanplastic op te ruimen

EPA

Impact, dat is wat de 19-jarige Delftse student Boyan Slat wil hebben. Vorig jaar stond Slat op TEDxDelft waar hij vertelde over zijn idee voor een inventief systeem dat in vijf jaar tijd zeven miljoen ton plastic uit de oceanen kan vissen om zo de wereldwijde plastic soep aan te pakken. Zijn TEDx talk werd een hit op YouTube en media van over de hele wereld doken op zijn verhaal.

Een jaar later heeft hij bijna een miljoen euro verzameld voor zijn project The Ocean Cleanup. Vorige week presenteerde hij de haalbaarheidsstudie van het project. De opgewekte boodschap: voor zo’n zes dollar per kilo plastic kan de oceaan worden opgeruimd. De student en zijn team van honderd man hebben nog een miljoen euro nodig, om aan de testfase van het project te kunnen beginnen.

De uitvinding van Slat bestaat uit een opvangstation en grote drijvende armen in de vorm van een V. Door oceaanstromingen drijft het plastic via de armen vanzelf naar het opvangstation in de punt van de V, waar het wordt gescheiden van levende organismen.

    • Reinier Kist & Miriam Vieveen