Is Sint Praxedis een Vermeer of geen Vermeer – dat blijft de vraag

Sint Praxedis (1655) van Vermeer

Een vroeg werk van Johannes Vermeer is gisteren voor 7,8 miljoen euro geveild bij Christie’s. De koper is onbekend. Het gaat om een van de laatste twee Vermeers die nog in particuliere handen zijn, de overige 35 zijn in bezit van musea.

Sint Praxedis (1655) is een kopie van een werk van de Italiaanse meester Ficherelli uit 1645. Vermeer heeft het mogelijk nageschilderd om van de Italianen te leren. Onder kunsthistorici is al jaren discussie of het een Vermeer is. Christie’s heeft de toeschrijving nu vooral gebaseerd op onderzoek dat het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit op verzoek van het veilinghuis hebben gedaan. Zij troffen loodwit aan dat Vermeer ook gebruikt heeft in Diana en haar Nimfen (1655-1656) van het Mauritshuis. Het Rijksmuseum had graag langer onderzoek willen doen om verdere twijfel uit te sluiten, maar Christie’s wilde het werk deze week veilen.

De opbrengst duidt op twijfel bij potentiële kopers. De andere Vermeer die in privéhanden is, Zittende Vrouw aan het Virginaal (1670-1672) werd in 2004 geveild voor 22 miljoen euro.