Geen speler aan Messi opofferen

Oud-bondscoach Bert van Marwijk blikt bij NRC tijdens het WK vooruit én terug op de wedstrijden van het Nederlands elftal. Vandaag zijn vooruitblik op de halve finale tegen Argentinië.

Belangrijke vraag voor Oranje tegen Argentinië is: hoe stop je Lionel Messi af? De tactiek niet alleen op hem afstemmen. En zeker geen speler aan hem opofferen, omdat hij één-tegen-één zo sterk is. Nederland zal Messi ‘in de zone’ moeten verdedigen; voldoende spelers rond het strafschopgebied en goed positie kiezen, dat lijkt mij de beste remedie.

In tegenstelling tot Costa Rica verwacht ik dat bondscoach Louis van Gaal een aanvaller zal ruilen voor een middenvelder (Nigel de Jong?). Vanuit een gesloten positie moet Nederland gebruik maken van Robbens, Van Persies en misschien Depays snelheid. Daar liggen de kansen, want Argentinië heeft allesbehalve topverdedigers. Bovendien missen die de broodnodige snelheid.

Mocht Ron Vlaar wegens zijn blessure ontbreken, dan is dat een aderlating. Hij is een belangrijke, bikkelharde verdediger die goed kan koppen en ook een goede pass in de benen heeft. Vlaar heeft zich enorm verbeterd de laatste jaren.

Nog even iets over Van Persie, die veel kritiek keeg op zijn spel tegen Costa Rica. Ten onrechte, vind ik. Bij de balaanname, het combineren en in balbezit was hij onopvallend goed. Van Persie speelde op het randje van buitenspel, net als Johan Cruijff dat veel deed. Nu viel het in zijn nadeel uit.

Tja, die keeperswissel. Daar is veel over gezegd. Ik vond het vooral psychologisch een sterke zet. Staat daar opeens een kerel van bijna twee meter op doel. Je zag die Costa Ricanen denken: wat overkomt ons nu?

De provocaties van Tim Krul waren minder geslaagd. Moet ie niet doen, heeft hij niet nodig. Ik betwijfel trouwens sterk of zo’n houding effect sorteert.

Van Gaal nam een risico door zijn plan stil te houden voor Jasper Cillessen. Bij een mislukking blijft de keeper met een vervelend gevoel zitten. Anderzijds begrijp ik het wel, want als je Cillessen inlicht, spreek je geen honderd procent vertrouwen in hem uit. En als trainer wil je voorkomen dat een speler met ook maar de geringste twijfel op het veld staat.

Als de keeperswissel was bedoeld om de tegenstander te ontregelen, is het de vraag of een tweede of derde keer wenselijk is. Maar als de staf van Oranje bij strafschoppen meer vertrouwen in Krul heeft, lijkt me een herhaling logisch. Met als voordeel dat Cillessen niet hoeft te worden ingelicht; die houdt er dan rekening mee. Interessante vraag in deze: zou een gerenommeerde keeper ook zijn vervangen? Ik denk het eerlijk gezegd niet.

Tot slot mijn waardering voor de Oezbeekse arbiter Irmatov. Hij heeft de Costa Ricaanse overtredingen op Robben goed beoordeeld. Knap omdat de coach van de tegenpartij provocatief zijn angst voor schwalbes had uitgesproken.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk blikt bij NRC tijdens het WK vooruit én terug op de wedstrijden van het Nederlands elftal.

    • Bert van Marwijk