Coogan’s Bluff

RTL7, 00.20-02.00u

(Don Siegel, 1968). Hulpsheriff Coogan uit Arizona moet in New York een crimineel ophalen. Hij arriveert geheel in stijl in ‘the big apple’: met een Stetson op zijn hoofd loopt hij in zijn cowboylaarzen door de vieze straten van de stad. Op het politiebureau blijkt dat zijn gevangene pas mee mag als diens lsd-trip helemaal is uitgewerkt.

Coogan’s Bluff werd dan ook middenin het flower power-tijdperk gedraaid. Coogan, die steevast voor een Texaan wordt aangezien, ziet het allemaal meewarig aan. In een van de beste scènes bezoekt hij een hippiefeestje, op zoek naar zijn even daarvoor ontsnapte prooi. Een bont beschilderde blote vrouw schrijdt door de zaal, met om haar heen een psychedelische licht- en diashow. Een groepje laat een joint rondgaan terwijl de band over vrije liefde zingt.

Dit is duidelijk niet de natuurlijke habitat waar Coogan zich thuis voelt. Toch valt hij niet helemaal uit de toon. Ook Coogan, gespeeld door de toen 38-jarige Clint Eastwood, doet eigenlijk aan vrije liefde: gedurende de film rollebolt hij binnen het tijdsbestek van een paar dagen met minstens drie vrouwen. Immers, a man’s gotta do what a man’s gotta do.