Even voorstellen: die andere Argentijnen die straks op het veld staan

Argentinië is dit toernooi eigenlijk Messi. De andere tien op het veld zijn de triangels tot zijn leadgitaar, de Dion Grausen tot zijn Wilders. Het gaat in de aanloop naar de halve finale ook vooral over Messi. Laten wij dan maar even die andere tien die vermoedelijk vanavond starten aan je voorstellen.

De teamfoto van de Argentijnen tegen Bosnië-Herzegovina in de eerste groepswedstrijd. Vanavond staat er waarschijnlijk niet hetzelfde team. Foto ANP/ Stanley Gontha

Vanavond speelt Nederland tegen Lionel Messi. Bosnië-Herzegovina speelde al tegen Messi, Iran speelde tegen Messi, Nigeria speelde tegen Messi. Ja, ook Zwitserland en België speelden tegen Messi.

Argentinië is dit toernooi eigenlijk Messi. De andere tien op het veld zijn de triangels tot zijn leadgitaar, de Dion Grausen tot zijn Wilders. Een beetje gechargeerd? Misschien. Maar had Argentinië, met deze ploeg, in de halve finale gestaan zonder de Barcelona-ster? Het Argentinië dat nog geen wedstrijd níet krap aan won dit WK?

Zeven goals maakte Argentinië dit WK - het eigen doelpunt van Bosnië-Herzegovina telt niet mee -, en de helft daarvan kwam van de voet van Messi. Daarnaast gaf hij ook nog eens de assist op Angel di María, die de winnende goal tegen Zwitserland maakte. De meeste dreiging gaat constant van Messi uit. Argentinië staat, we durven het te zeggen, vanavond tegenover Nederland vanwege enkele geniale ingevingen van Lionel Messi.

Maar hee, er staan nog tien Argentijnen op het veld. Vermoedelijk zijn dat de volgende tien, laten we ze even voorstellen.

20. Sergio Romero

Afbeelding via Laststicker.com

Positie: Keeper
Leeftijd: 27
Club: AS Monaco
Aantal interlands: 44
In het kort: Een bekend gezicht voor het Nederlandse publiek, een nog bekender gezicht voor Louis van Gaal. Romero keepte van 2007 tot 2011 voor AZ. Van Gaal was er trainer van 2005 tot 2009. Hij hield in het Eredivisie-seizoen 2008/2009 op een gegeven moment 939 minuten achtereen zijn doel schoon, dat is ruim tien wedstrijden. Maar op andere momenten is het weer een enorme grabbelaar. De Italiaanse Serie A-club Sampdoria verhuurde hem het afgelopen seizoen aan de Franse nummer twee AS Monaco. Daar speelde hij welgeteld drie wedstrijden. Drie. En dan eerste keeper voor zo’n topland.

Dat blijft altijd het verhaal: is er dan echt geen betere keeper voor Argentinië dan Sergio Romero? Blijkbaar. Tweede keeper Mariano Andújar keepte de laatste paar seizoenen nog minder - hij werd verhuurd door de Italiaanse club Napoli en speelde elf wedstrijden voor Catania. Derde keeper Agustín Orión speelt wel veel bij Boca Juniors in zijn thuisland, maar ja, dat is geen Europa.

Afbeelding via LastSsticker.com

4. Pablo Zabaleta

Positie: Verdediger
Leeftijd: 29
Huidige club: Manchester City
Aantal interlands: 31
Die moeten we kennen van? Hij begon zijn volwassen carrière bij San Lorenzo in thuisland Argentinië om via Espanyol in Spanje uit te komen bij Manchester City. Bij de Britse topclub is hij een vaste waarde achterin. In het seizoen 2012/2013 werd hij verkozen tot de beste speler van zijn club. Zabaleta speelt al sinds 2005 voor het nationale team, maar speelt nu pas zijn allereerste WK. In 2010 werd hij door toenmalig bondscoach Diego Maradona buiten de selectie gelaten.

Afbeelding via Laststicker.com

3. Ezequiel Garay

Positie: Verdediger
Leeftijd: 27
Huidige club: Zenit St. Petersburg
Aantal interlands: 23
Die moeten we kennen van? Garay heeft bij Racing Santander en Real Madrid gespeeld en kwam in 2011 terecht bij het Portugese Benfica, waarvoor hij 78 wedstrijden gespeeld heeft. Met die club bereikte hij het afgelopen seizoen de halve finale van de Europa League. Volgend seizoen is hij te bewonderen tussen vele andere buitenlanders bij de Russische topclub Zenit St. Petersburg.

Sticker voor het WK van 2010. Afbeelding via Laststicker.com

15. Martín Demichelis

Positie: Verdediger
Leeftijd: 33
Huidige club: Manchester City
Aantal interlands: 39
Die moeten we kennen van? Zijn weelderige manen. Die hij trouwens voor dit WK heeft afgeknipt. Je zou hem amper herkennen. Maar even serieus: Demichelis is in dit Argentijnse elftal een van de bekendere gezichten. Ook voor Van Gaal, die hem bij Bayern München meemaakte. Daar speelde Demichelis het grootste deel van zijn carrière, tot 2010. Daarna kwam hij bij Malaga terecht en nu speelt hij bij Manchester City, maar hij is niet altijd een zekerheid. Dat was hij ook niet op dit WK, maar de verwachting is dat hij vandaag weer eens mag beginnen. Misschien omdat hij Robben nog kent?

Afbeelding via Laststicker.com

16. Marcos Rojo

Positie: Verdediger
Leeftijd: 24
Huidige club: Sporting Lissabon
Aantal interlands: 25
Die moeten we kennen van? Sporting Lissabon. Misschien als je toevallig eens de Portugese competitie volgde toen Ricky van Wolfswinkel bij die club speelde. Nee, Rojo is nog niet heel bekend. Hij is ook nog jong natuurlijk. Hij speelde voorheen bij Spartak Moskou en Estudiantes de La Plata in zijn thuisland. Wel heeft hij al 25 interlands op zijn naam staan, en sinds dit WK ook één goal. Hij maakte er een in de groepswedstrijd tegen Nigeria.

Afbeelding via Laststicker.com

14. Javier Mascherano

Positie: Verdediger/Middenvelder
Leeftijd: 30
Huidige club: FC Barcelona
Aantal interlands: 95
Die moeten we kennen van? Mascherano is toch best een grote meneer, hoor. Een van de spelers in dit team met de meeste internationale ervaring, met de meeste ervaring bij de absolute Europese top. Werd vooral bekend bij Liverpool en speelt inmiddels al enkele jaren bij FC Barcelona, waar hij meestal, met de nadruk op meestal, aan spelen toe komt. Het is ook nog eens een multifunctionele speler. Geen Dirk Kuyt, maar Mascherano wordt zowel als middenvelder als verdediger ingezet. Scoren doet hij in ieder geval heel weinig. Sinds 2003 drie keer voor het nationale team, één keer voor Liverpool en sinds 2010 nog geen enkele keer voor Barcelona.

Afbeelding via Laststicker.com

6. Lucas Biglia

Positie: Middenvelder
Leeftijd: 28
Huidige club: Lazio Roma
Aantal interlands: 19
Die moeten we kennen van? Het lijstje van eind vorig jaar van de Italaanse sportkrant Gazzetta Dello Sport met de grootste transferflops in de Serie A. Nee, zelfs daar ga je Biglia niet van kennen. De Italiaanse krant vond echter dat Lazio Roma, Biglia’s huidige club, een fout had gemaakt door hem te halen van het Belgische Anderlecht. Hij kreeg al snel na de start van het seizoen een blessure, maakte amper speelminuten. Maar misschien ken je Biglia dus wel van Anderlecht, als je de Belgische competitie toevallig volgt. Hij speelde er in ieder geval lang genoeg, van 2006 tot 2013.

Geen WK-sticker van Perez, dus dan maar een van hem in Benfica-shirt. Afbeelding via Laststicker.com

8. Enzo Pérez

Positie: Middenvelder
Leeftijd: 28
Huidige club: Benfica
Aantal interlands: 8
Die moeten we kennen van? Pérez speelde de meeste wedstrijden van zijn volwassen carrière in Argentinië, dus het is geen wonder als je hem niet goed kent. Voor Estudiantes, een van de succesvolste clubs in de geschiedenis van de Argentijnse Primera División, kwam hij 119 keer in actie tussen 2007 en 2011. Hij speelt nu al enkele jaren voor Benfica, waarmee hij de afgelopen twee edities van de Europa League in de finale verloor.

Afbeelding via Laststicker.com

22. Ezequiel Lavezzi

Positie: Aanvaller
Leeftijd: 29
Huidige club: Paris Saint-Germain
Aantal interlands: 31
Die moeten we kennen van? Zijn leuke bijnaam ‘El Pocho’, wat in dit geval zoveel betekent als ‘de mollige’ (oordeel zelf). Nee, daar ken je hem waarschijnlijk niet echt van. Misschien wel als speler van de Italiaanse club Napoli, waar hij van 2007 tot 2012 veel speelde, en 38 keer scoorde. Of van zijn huidige club Paris Saint-Germain, als teamgenoot van Zlatan Ibrahimovic.

Afbeelding via Laststicker.com

9. Gonzalo Higuaín

Positie: Aanvaller
Leeftijd: 26
Huidige club: Napoli
Aantal interlands: 42
Die moeten we kennen van? Real Madrid. Dat moet haast wel. Hij maakte bijvoorbeeld beide goals in een van de Champions League-poulewedstrijden tegen Ajax in 2010. Dé spits van Real was hij jarenlang. Hij scoorde er 107 keer in 190 wedstrijden. En ook voor Argentinië scoort hij vaak. Minder dan Messi, vooruit, maar toch. Dit toernooi wil het alleen nog niet echt lukken. Al was de enige goal díe hij maakte, tegen België in de kwartfinale, wel erg mooi.

    • Frank Huiskamp