Einde Tour voor Chris Froome, de winnaar van vorig jaar

Christopher Froome na zijn eerste val tijdens de vijfde etappe vandaag.
Christopher Froome na zijn eerste val tijdens de vijfde etappe vandaag. Reuters / Christian Hartmann

Chris Froome is afgestapt in de Tour de France. De Britse renner die de Tour vorig jaar won, viel tijdens de vijfde etappe vandaag twee keer, en moest gehavend met een auto van Team Sky worden weggevoerd.

De eerste val van Froome vandaag vond plaats na dertig kilometer, nog voor de kasseienstroken waren bereikt. In de stromende regen ging hij tegen het asfalt. Hij liep daarbij twee behoorlijke schaafwonden op aan de rechterkant van zijn lichaam. Na tien kilometer was hij weer terug in het peloton.

Na 65 kilometer viel Froome echter opnieuw, waarna hij afstapte. Gisteren ging Froome ook al onderuit. Dat leverde hem schaafwonden en een blessure aan zijn linkerpols op, waar hij na zijn tweede val vandaag weer veel last van leek te hebben. In het ziekenhuis gisteren kreeg hij gisteren na controle van zijn pols groen licht te starten.

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Devastated to have to withdraw from this years TDF. Injured wrist and tough conditions made controlling my bike near to impossible.

De etappe vandaag voert van Ieper naar Arenberg, over zeven kasseien. De eerste ligt pas op 87 kilometer van de startlijn.

De andere Britse toprenner zit thuis

Sky moet het het nu de rest van de Tour doen zonder duidelijke kopman. De Britse ploeg heeft eerder besloten Froome en Bradley Wiggins, een andere oud-winnaar, niet samen naar Frankrijk te sturen en laatstgenoemde thuis te laten.

De val van Froome: