Een ‘massive bank account’ - dat willen we allemaal wel

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: een presentatie van de Salestechniek BANK in het Mercure Hotel in Amsterdam
Wie: CEO van BANK Cheri Tree, international sales manager Esther Wildenberg en zo’n vijftig verkopers die meer willen verkopen

Wie bij het horen van de naam ‘Cheri Tree’ aan een kersenboom denkt, of wellicht aan een nieuwe Barbiepop, of aan een pornoactrice, komt bedrogen uit. Cheri Tree is een stevige Amerikaanse – type ruitjeshemd in de comfortabele broek – en de bedenkster van ‘BANK’. Dat is een befaamde verkoopmethode waarmee je binnen 90 seconden een profielschets kan maken van de persoon met wie je zaken doet. Zegt Cheri Tree. In de Saleswereld in The States is ze in elk geval een grootheid. Ze geeft lezingen aan Berkeley en Harvard en Oprah Winfrey heeft haar ook al een keer gebeld.

En nu is ze in Nederland. Ze spreekt een zaal geïnteresseerde verkopers en ondernemers toe. Op z’n Amerikaans:

“Who’s in for financial freedom?!”
“Who’s open for more money?!”
“Who wants a massive bank account?!”

Een jaarinkomen met zeven cijfers

Want vóór Cheri Tree uitlegt wat BANK nou eigenlijk is, wil ze even benadrukken dat je er rijk mee kunt worden. Op het grote scherm achter haar verschijnt een staafdiagraam waarop te zien is hoe het jaarinkomen van Cheri Tree binnen korte tijd steeg van 700 dollar naar een ‘seven-figure number’.

Nou. Dat wil iedereen wel. Dus als Cheri Tree aan haar BANK-uitleg begint, worden er notitieblokjes tevoorschijn gehaald. BANK staat voor vier persoonlijkheidstypes. Blueprint mensen zijn stabiel, verantwoordelijk en houden van structuur. Action types houden van - jawel - actie, vrijheid en plezier. De Nurtury persoon hecht aan ethiek, liefdadigheid en betrokkenheid. En tenslotte is er de Knowledge figuur die zich herkent in de woorden logica, expertise en nauwkeurigheid.

Met behulp van vier kaarten, waarop de verschillende types staan met hun bijbehorende kernwoorden, kun je meer inzicht krijgen in de ander. Die moet de kaarten namelijk in een volgorde leggen die het meest overeenkomt met zijn karakter. Zo heeft Cheri Tree zelf bijvoorbeeld de code ‘ANBK’ – heel actief dus, maar met minder kennis.

Vrije wil

Esther Wildenberg heeft achttien jaar ervaring in sales en is sinds januari International Sales Director voor BANK. “Ik belandde per toeval bij een presentatie van Cheri en na haar verhaal realiseerde ik me hoeveel business ik tijdens mijn carrière heb laten liggen.”

Wildenberg stapte naar Tree met het verzoek voor haar te mogen werken. Ga het programma eerst maar eens verkopen, dan zien we daarna wel verder, was het antwoord. “Dus dat heb ik gedaan.” Wildenberg lacht. “Binnen zes weken was ik de nummer 1 verkoper in Europa. En toen had ik de baan.”

Terug naar het podium. Cheri Tree heeft geconstateerd dat het woord ‘sales’ in Nederland een wat negatieve connotatie heeft. “Jullie denken aan manipulatie, maar dat moeten jullie vergeten.” Cheri Tree hijst haar broek wat op. “Het gaat om beïnvloeding – dat is wat anders.” Maar honderd procent kans op het sluiten van een deal kan Cheri Tree niet geven. “Soms wil iemand gewoon niet. Er is blijkbaar ook nog zoiets als vrije wil.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken