Dit brengen andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Het WK is vandaag vanzelfsprekend onontkoombaar, ook in NRC Next. Onder de titel ‘Erebaan’ wordt Roland Heerkens uit Woerden geportretteerd. Hij is een merchandiser, een titel die hij zelf bedacht, en “is groot in Nederland als het om voetbalproducten draait”.

Heerkens heeft onder meer het vaantje gemaakt dat Robin van Persie vandaag in Brazilië aan Lionel Messi zal schenken. De oranje Nike-shirts met de naam achterop zijn z’n grootste hit. Hij is als ‘rasondernemer’ al bijna veertig jaar innovatief bezig. Een WK als dit, met groot succes voor Nederland, is een topseizoen voor Heerkens.

En de man handelt doortastend. “Gevraagd naar waarom hij nog geen groen T-shirt met ‘Tim Krul’ erop heeft”, schrijft Next, “belt hij meteen met het hoofd inkoop van zijn bedrijf.”

Nog 150 miljoen euro erbij

Te veel grote buitenlandse fondsen blijven weg uit Nederland. Daarom is er het Dutch Venture Initiative. Dat initiatief had al 150 miljoen euro in kas, maar krijgt er nu 150 miljoen bij, meldt de Telegraaf. Het ministerie van Economische Zaken en Europa betalen 100 miljoen en vijftig miljoen.

Het fonds is naar een idee van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) in 2010 opgezet.”De fondsen zien dit Dutch Venture Initiative als vliegwieleffect: het belegt alleen in fondsen waarin private beleggers minimaal 50 procent meefinancieren”, aldus de krant. “Zo komt tussen de 300 en 450 miljoen euro aan nieuw participatiekapitaal beschikbaar, stelt de NVP.”

Hoe ouder hoe duurder

Het is niet zijn duurste werk, maar wel zijn oudste: St. Praxedis van Johannes Vermeer, dat stamt uit 1655, is in Londen geveild voor bijna acht miljoen euro.

Nu.nl meldt dat eerder werd betwijfeld of het werk echt van de Hollandse meester is. Maar recent onderzoek van de Vrije Universiteit en het Rijksmuseum bevestigt volgens Christie’s dat het een Vermeer is. Het is een van de twee Vermeers die in privébezit zijn.

    • Diederik van Hoogstraten