Deze keer wint de beurshandelaar de rechtszaak

Aan elke streak komt een eind. De Brazilianen wonnen 42 keer thuis totdat ze de Duitsers tegenkwamen; Een officier van Justitie in New York wist 85 veroordelingen (of schikkingen) af te dwingen wegens handel met voorkennis op de beurs. Beide streaks zijn gisteren abrupt gestopt.

Een jury heeft Rengan Rajaratnam – na vier uur onderlinge discussie – gisteren vrijgepleit van handel met voorkennis. Dat oordeel is verrassend, want zijn oudere broer Raj Rajaratnam is voor hetzelfde wél veroordeeld en kreeg elf jaar celstraf. Ray is medeoprichter van Galleon, een hedgefonds met een beheerd vermogen van 8 miljard dollar. De zaak draaide onder meer om handel met voorkennis in aandelen van chipmaker AMD. Rengan zou zijn broer hebben bijgestaan en vertrouwelijke informatie hebben gebruikt om winst te maken. Justitie probeerde Rengan de schuld in de schoenen schuiven van de daden van zijn oudere broer, zei een jurylid na afloop tegen persbureau Bloomberg. „Daarvoor was het bewijs gewoonweg ver onder de maat”.

Het is een pijnlijk verlies voor hoofdaanklager Preet Bharara. Hij is actief op jacht naar witteboordencriminelen. Hij slaagde er 85 keer op rij in handelaren, analisten, advocaten en bestuurders van bedrijven schuldig verklaard te krijgen – vaak met gevangenisstraf als gevolg.

Zijn succes was voor velen een teken dat ze het op Wall Street een beetje rustig aan moeten doen. De nederlaag van gisteren zou dat wel eens kunnen veranderen. „Het is een duidelijke boodschap dat jury’s ook bereid zijn om tot het oordeel ‘niet schuldig’ te komen als ze vinden dat de overheid onvoldoende bewijs heeft laten zien”, aldus advocaat Greg Little.

    • Diederik van Hoogstraaten