De verdrietigste fan van Brazilië blijkt de beste verliezer

De verdrietigste man in Brazilië, noemden ze hem op internet: de intens bedroefd kijkende Braziliaan, met een nepwereldbeker tussen zijn armen geklemd. Zijn foto ging de hele wereld over. De Braziliaan blijkt een gigantische fan, die 164 wedstrijden bijwoonde. En een grootse verliezer: in het stadion gaf hij zijn beeldje aan een Duitser.

Clovis Fernandes tijdens de nederlaag gisteren.

Intens bedroefd stond hij tussen het publiek. Braziliaans shirt aan, vochtige ogen. Tussen zijn armen een plastic gouden wereldbeker geklemd. Die wilde hij eigenlijk helemaal niet weggeven, 7-1 of niet. De verdrietigste man in Brazilië, noemden ze hem op internet.

De foto ging al snel de wereld rond. Er waren nog veel meer foto’s van huilende mensen, schreeuwende mensen, verdrietige kinderen. Maar het beeld van die volwassen man, die bedroefd en koppig de beker tussen zijn armen geklemd houdt alsof het zijn lievelingsknuffel is die hij niet wil weggeven, maakte de meeste indruk.

Twitter avatar tomwarren Tom Warren This is the saddest thing ever. Poor old Brazil #bra http://t.co/UXK0NsEv2E

Hij herpakte zich snel

Hoe intens verdrietig deze Braziliaanse fan ook keek, alsof hij het beeldje nooit meer zou loslaten – hij herpakte zich snel. Op internet is een foto opgedoken waarop te zien is hij zijn neptrofee grootmoedig afstaat aan een Duitse voetbalfan. Nog in het stadion. Er staat dan alweer een lach op zijn gezicht.

Bron: Reddit

De fan is niet zomaar een fan

Deze Braziliaanse fan is dan ook niet zomaar een fan: hij is een superfan. Een fan die maar liefst zestig landen afreisde om het Braziliaanse team te zien spelen, en bij 164 wedstrijden in het publiek zat. Cafu is er niets bij.

Clovis Acosta Fernandes vertelt in onderstaand filmpje wat het Braziliaanse elftal voor hem betekent. Met recht noemt hij zichzelf de twaalfde speler: hij is er vrijwel áltijd bij. En zijn nepwereldbeker draagt hij met zich mee. Dat leverde hem veel vrienden op over de hele wereld, zegt hij. Iedereen wil met Fernandes en de nepbeker op de foto.

Vanaf zijn eerste WK-ervaring in 1990 heeft hij geen enkel WK meer gemist. Zijn verwachtingen voor dit jaar waren hooggespannen. “Dit is het moment”, zei hij in het filmpje dat in april is geüpload door de FIFA.

Neem een voorbeeld aan Fernandes

Verliezen is een kunst, schreef NRC Handelsblad vandaag in het redactioneel commentaar. En het lijkt er inderdaad op dat de Brazilianen die kunst verstaan.

“De weliswaar zeer emotionele, maar toch beheerste reacties van de Brazilianen kunnen supporters in andere landen tot voorbeeld strekken: er staan nog twee nederlagen op het programma, de troostwedstrijd om de derde en vierde plaats niet meegerekend.”

Dus mocht het niet lukken straks: denk aan Fernandes. Aan de man die al meer dan 150 keer met de nationale spelers meereisde en ze op wat voor hem het hoogtepunt moest worden, compleet in de pan zag worden gehakt. En die vervolgens, ondanks zijn teleurstelling, zijn geliefde trofee aan de tegenstander gaf.

    • Mirjam Remie