De strategie achter winstwaarschuwingen en wat de dag verder interessant maakt

Foto EPA

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Komkommertijd? Nee hoor, het cijferseizoen begint. De afgelopen dagen komt het ene na het andere grote Nederlandse bedrijf al met een winstwaarschuwing. Air France-KLM gaat toch niet de 2,5 miljard euro halen. BAM verwacht een min van 75 miljoen euro. Philips ontslaat een topvrouw.

Waarom nu? En is er een goede manier om slecht nieuws te brengen? Vijf vragen over de strategie achter de winstwaarschuwing.

Vanavond: Nederland-Argentinië

Na de laatste overwinning legde NRC Q al uit hoe de methode-Louis van Gaal zelf toe te passen. Laat nu ook je Engelse collega’s weten hoe dutchies het doen met de mini-management-cursus over zijn succesvolle leiderschap.

En hoe zit dat eigenlijk met de handel tussen Nederland en Argentinië? Het goede nieuws: de Nederlandse economie is groter, dus daarmee wint Nederland alvast. Argentijnse biefstukken kopen we niet in. Wat? Dat lees je hier.

De autoverkoper die wel goed doet

Autoverkopers zijn allang niet meer louche. Vandaag in onze Job of the day: producent van elektrische auto’s Tesla zoekt een autoverkoper.

Of eigenlijk: een “European Retail Training Specialist”. Die de klant “tegemoetkomt”. Je bent 50 tot 70 procent van de tijd op reis, en niet alleen in Nederland - van Stockholm tot aan Zuid-Frankrijk. De duurzame en luxe auto’s van Tesla zijn namelijk steeds meer in trek.

En verder…

Op verzoek heeft het ING Economisch Bureau de bedrijven met het hoogste aantal banen per regio vrijgegeven. In Roosendaal is Philips de grote werkverschaffer, in Wolvega is het FrieslandCampina en in Zaandam Albert Heijn. Bekijk heel Nederland in de Graphic of the day.

Verkiezingen vandaag in Indonesië. Het belangrijkste thema is zonder twijfel de economie: de armoede, het gebrek aan goede infrastructuur en de wijdverbreide corruptie. Dit is hoe de twee rivalen die problemen willen oplossen.

Vandaag de uitslag van onze test: op welke kop wordt het meest geklikt? Seks, getallen of bedrog? Lees het straks op NRC Q.

    • Anouk van Kampen