‘De Mistura volgt Brahimi op als VN-gezant voor Syrië’

Steffan de Mistura in zijn rol als speciale VN-gezant voor Afghanistan in 2011. ANP / EPA / SABAWOON

De voormalige Italiaanse onderminister Staffan de Mistura wordt de nieuwe speciale VN-gezant voor Syrië. Dat zeggen diplomatieke bronnen althans tegen de grote persbureaus, maar het is nog niet officieel door de VN bevestigd. De Mistura volgt Lakhdar Brahimi op.

Naar verwachting zal secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zijn benoeming later vanmiddag bekendmaken, schrijft AFP. De Mistura heeft zowel de Italiaanse als de Zweedse nationaliteit. In de afgelopen dertig jaar heeft hij voor de VN gewerkt in Somalië, het Midden-Oosten, de Balkan, Nepal, Irak en Afghanistan. Hij was de speciale VN-gezant in 2010 en 2011.

Brahimi bereikte vrijwel niets…

Zijn voorganger, de ervaren Algerijnse topdiplomaat Brahimi gooide in mei de handdoek in de ring. In de twee jaar dat hij gezant was, heeft hij vrijwel niets bereikt. Sinds 2011, toen het conflict uitbrak, zijn zo’n 150.000 mensen omgekomen en miljoenen op de vlucht gedreven. Nog altijd zijn moorden, bombardementen en martelingen aan de orde van de dag. Daarvoor bood hij zijn excuses aan aan het Syrische volk:

“Het is diep droevig dat ik deze positie verlaat terwijl Syrië er zo slecht voorstaat.”

…maar daar kon hij zelf niet zo veel aan doen

Brahimi moest een dialoog op gang zien te brengen tussen een oppositie die versplinterd is “in duizenden gewapende groepjes”, zoals hij het zelf formuleerde, en een regering die nooit echt heeft willen onderhandelen. In nrc.next stond onlangs over de taak van Brahimi:

Hij moest het doen zonder steun van de Veiligheidsraad, die over Syrië vrijwel steeds verdeeld is. Ook kreeg hij amper steun van de landen, in de regio en elders, die invloed op de situatie in Syrië hebben. VN-chef Ban Ki-moon sprak op het VN-hoofdkwartier in New York dan ook terecht van “een falen van ons allemaal”.

    • Mirjam Remie