De leukste plekken om Oranje te kijken

Sommige mensen, vaak de fanatiekste voetballiefhebbers, kijken de wedstrijd van Oranje vanavond het liefst alleen, thuis op de bank, met hooguit enkele soortgenoten. Die concentreren zich volledig op de wedstrijd – geen randzaken, geen toeters en bellen en vooral geen geouwehoer erdoorheen.

Voor anderen is voetbal kijken een sociale aangelegenheid, iets gezelligs. Die combineren de wedstrijd met een tuinfeestje en een barbecue, met veel vrienden en familie, of ze duiken de plaatselijke kroeg in.

En dan heb je nog de mensen voor wie voetbal kijken een feest moet zijn, liefst zo groot mogelijk met een zo groot mogelijk scherm en met zo veel mogelijk mensen. Voor die Oranjefans is het zoeken naar de beste locatie. Waar vind je die voetbalfeestjes?

Met z’n allen in Amsterdam. Het Museumplein mocht niet meer, dus heeft Radio 538 het Oranjeplein vanaf de kwartfinales verplaatst naar het Arena Park in Amsterdam. Er is een voorprogramma en pauzeact met artiesten en 538-dj’s. Er worden duizenden fans verwacht. Het begint om 19.00 uur, entree is gratis. Een andere optie in Amsterdam, meer in het centrum, is het café van filmtheater Kriterion, met ‘best wel tenenkrommende oranjehitjes’.

Of kies een markt. In veel steden worden de markten omgetoverd tot voetbalpleinen met grote schermen. Zoals op de Grote Markt in Groningen en Breda. In Maastricht is er plaats voor 10.000 mensen op de markt. In Zwolle wordt het Rodetorenplein omgebouwd tot megabioscoop en in Enschede is de Oude Markt vanavond even het WK Futebolplein.

En ook poptempels worden voetbalpodia. Zoals Tivoli in Utrecht, De Effenaar in Eindhoven, Dolhuis in Dordrecht en Paradiso in Amsterdam – bij die laatste wel even iets oranjes aantrekken, anders kom je er niet in.

Onderweg kijken? Voor mensen die per ongeluk, of omdat het écht niet anders kan, vanavond op één (van de grotere, maar waarschijnlijk verlaten) NS-station belanden: geen paniek. Er staan schermen waarop de wedstrijd te zien is. Op Schiphol kun je ook kijken.

Liever lekker zitten? Wie wel graag de halve finale op een groot scherm wil kijken, maar niet zo nodig een hele avond wil staan, kan in veel steden in Nederland terecht in een Pathébioscoop. Kost een tientje, heb je wel een lekkere luie stoel. En de bioscoop is natuurlijk ook een goeie optie voor die paar mensen die de halve finale van het wereldkampioenschap niet interesseert: zij hebben de hele zaal waarschijnlijk voor zichzelf.