De kalief wil de hele wereld – ook Nederland

Let je even niet op, zit er een kalief in Irak – nog nét niet op de stoel van Harun al-Rachid in Bagdad – die de hele wereld opeist! Ik zag een tijdje geleden al zo’n kaartje van wat toen nog de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (de Levant) heette, waarop de hele wereld was bedekt met de zwarte ISIS-vlag. Ook Nederland. Dus ik heb de boodschap van de nieuwe kalief ter gelegenheid van de heilige vastenmaand Ramadan er nog eens op nageslagen. En inderdaad, hij wil de hele wereld, sterker nog, hij gaat ervan uit dat hem dat gaat lukken. „Leg uw wapens klaar en vervul uzelf met vroomheid”, beveelt hij zijn aanhang. „Dit is mijn advies aan u. Als u daaraan vasthoudt, zult u Rome veroveren en de wereld bezitten, zo God het wil.” En God wil het, want die „is met u”.

Ik citeer nog wat uit zijn boodschap, want misschien heeft u ’m niet gezien. „Wees monniken gedurende nacht, maar ridders overdag” – die begrijp ik niet helemaal, want hoe moet het dan met de jihad-bruiden? Hoe dan ook: „Jaag de vijanden van God de doodschrik op het lijf”, beveelt hij. „Dus neem de wapens op, neem de wapens op, o soldaten van de Islamitische Staat! En vecht, vecht!”

Waarom Rome, vraag ik me af. Zou hij de paus als de kalief van het Westen beschouwen, wiens val de ondergang van het Avondland c.s. inluidt?

Wappert binnenkort de zwarte vlag van de Islamitische Staat boven het Binnenhof? Alle vrouwen binnen en roken verboden (wel meteen geen gezeur meer met die weigerachtige kleine cafés)?

Onzin natuurlijk.

Maar serieus, denk maar niet dat de Islamitische Staat binnenkort weer wordt weggeslagen uit het overwegend sunnitische gebied in Syrië en Irak waar de kalief nu de scepter zwaait. Een Amerikaanse interventie – ondanks alle eerdere mislukkingen is dat toch gek genoeg waaraan iedereen in eerste reactie denkt – zou de aanhang van de kalief alleen maar in zijn antiwesterse overtuiging sterken. Hetzelfde geldt voor actie door de shi’ieten uit Iran, die voor de kalief en de zijnen nog abjecter zijn dan christenen en joden. Het Iraakse leger verdedigt alleen shi’ieten. Een nieuwe ‘inclusieve’ regering in Bagdad die de bodem onder de sunnitische onvrede wegslaat? Als die al te vinden is, heeft ze pas na jaren effect.

Het wachten is tot zijn bondgenoten genoeg krijgen van de kalief. Maar dat kan nog wel een tijdje duren. Bovendien, met de bloedige terreurmaatregelen waarin zijn binnen- en buitenlandse manschappen gespecialiseerd zijn, kan hij oppositie geruime tijd in toom houden. Zoals alle andere Arabische dictators dat ook doen.

Arme Syrische en Iraakse burgers die in opstand kwamen tegen hun repressieve bewind. Ze wilden vrijheid en kregen een kalief die alle moslims oproept naar zijn Islamitische Staat te komen. „Syrië is niet voor de Syriërs”, luidt zijn boodschap aan hen, „en Irak is niet voor de Irakezen”.