De handel met Argentinië: geen biefstukken, wel peren en pinda’s

Foto ANP

Vandaag is ook zakelijk Nederland natuurlijk even tégen Argentinië. Maar als de wedstrijd gespeeld is, en het WK voorbij, gaan de zaken gewoon verder. Hoe zit dat met de handel tussen Nederland en Argentinië? Drie vragen over zakendoen met het land van Maradona.

Waarom handel met Argentinië?

Eerst het goede nieuws. Als de handelsrelaties ook maar enigszins een indicatie zijn van de uitslag vanavond, dan spelen we zondag de finale. Want ondanks circa 42 miljoen Argentijnen (tegen 17 miljoen Nederlanders) is onze economie 30 procent groter.

Dan de handel. Het is goed zaken doen in Argentinië omdat het land in 2001 failliet ging. In de jaren daarna is het land daardoor goedkoop en dus aantrekkelijk geworden voor buitenlandse investeerders.

Sinds de crisis aan het begin van deze eeuw is de inflatie permanent hoog, van 40 procent in 2002 tot een regelmatige 10 procent de laatste jaren. Daarom sparen Argentijnen weinig. Liever geven ze hun peso’s snel uit. Aan bijvoorbeeld auto’s, elektronica en wellnessproducten. Daar hebben Nederlandse multinationals als Philips en Unilever van geprofiteerd.

De nationale malaise kent ook zijn keerzijde. Om de eigen industrie te stimuleren heeft de overheid de import aan strenge en soms bizarre regels gebonden. Zo is er een wet die stelt dat een bedrijf de waarde van zijn import op de Argentijnse markt moet compenseren met investeringen in Argentinië of met de export van binnenlandse producten. Zodoende verhandelen Europese automerken plots Argentijnse wijn.

Maar deze barrière lijkt te verdwijnen. Onder andere de Verenigde Staten en de EU klaagden bij de wereldhandelsorganisatie WTO, die de klacht eerder deze maand gegrond verklaarde.

Wat voor handel met Argentinië?

Geen biefstukken, al hebben de Argentijnen met een veestapel van 14,3 miljoen dieren wel wat vlees over. Nederland importeert vooral sojaproducten, pinda’s en peren. Argentinië wordt ook wel ‘de graanschuur’ van de wereld genoemd. De uitgebreide ‘pampa’s’ (grasvlaktes) bieden ruimte aan uitgebreide sojaboon-, tarwe- en maïsvelden, en het land is ook de grootste perenproducent ter wereld. Tenslotte haalt Nederland veel esters van vetzuren (chemische verbindingen waarvan biodiesel wordt gemaakt) uit het land.

Wat Argentinië niet in overvloed heeft, is olie. In het eerste decennium van deze eeuw nam de olieproductie met 22 procent af, terwijl de vraag met 40 procent toenam, aldus het Argentijnse ministerie van Energie. Daarom exporteren Nederlandse raffinaderijen veel gasolie en andere brandstoffen die kant op. En ook Nederlandse machines voor veeteelt en landbouw zijn populair.

Hoe te handelen met Argentijnen?

Wil je de baas spreken, vergeet dan vooral de secretaresse niet. Zij zijn de poortwachters voor onmisbare contacten, en als zij je niet aardig vinden, kan je het vergeten. Een cadeautje meenemen naar kantoor kan daarentegen wonderen verrichten.

De Argentijnen zijn informeel in de omgang, maar dat betekent niet dat ze op dezelfde manier gekleed gaan. Kom dus in strak in pak naar een afspraak, maar kijk er niet van op als je thuis op de asado (Argentijns voor barbecue) wordt uitgenodigd. Juist hier worden de meeste deals gemaakt.

Wat we gemeen hebben met de Argentijnen is chauvinisme, dus begin vooral over voetbal. Maar dan niet over Dennis Bergkamp in 1998.

Praat liever over het WK van 1978. Hoe pijnlijk die verloren finale ook is. En vergeet vooral niet dat Maradona het land in 1986 de wereldtitel bezorgde. Met de hulp van de hand van God. Essentieel als je boven de geurende biefstukken staat om een deal te beklinken.

    • Sam de Voogt