De 10 redenen dat Argentinië het WK wint, (volgens de Argentijnen zelf)

Natuurlijk gaan we winnen vanavond. Maar dat denken ze in Argentinië ook. Kijk maar naar deze argumenten van de Argentijnse krantLos Andes.

Illustratie Ruben L. Oppenheimer

1. Het historische gewicht

Argentinië heeft een naam die respect afdwingt op het strijdtoneel van het internationale voetbal. De overgebleven ploegen, in het bijzonder Brazilië, zijn zelfs bang voor ons: een gegeven dat gebruikt moet worden om mentale kracht uit te putten.

2. De voetbaltechnische groei

Argentinië is gegroeid van mindere naar betere ploeg in deze competitie. Het begon met twijfels, en een ander spelsysteem tegen Bosnië, maar sindsdien is het systeem ten goede veranderd naar een meer offensieve strategie. Sindsdien won Argentinië alle wedstrijden, wat de superioriteit ten opzichte van de tegenstander markeert.

3. De mentale houding

Zonder dat er leiders zijn die zich binnen het elftal onderscheiden, heeft het team zich als één blok gevestigd, zowel in de verdediging als in de aanval. Het team komt solidair over, en zet zich daar fysiek voor in. De voorhoedespelers functioneren als de eerste verdedigingslinie van het elftal.

4. De intelligentie van de techniek

Hoewel er aanvankelijk kritiek op hem klonk, wist bondscoach Alejandro Sabella op tijd de goede veranderingen door te voeren. Eerst wijzigde hij het systeem, en daarna, in het licht van de tegenvallende resultaten, ook de poppetjes. Tegen België gokte hij en schoot hij raak, met de wissels van Demichelis en Biglia. Sabella maakt een zeer geconcentreerde indruk.

5. Goede resultaten uit het verleden

Bij de laatste wereldkampioenschappen waar Argentinië de halve finales haalde, ging het elftal telkens door naar de finale. In 1978, toen Argentinië het kampioenschap behaalde ten koste van Nederland; in 1986, toen de titel voor Argentinië gewonnen werd van Duitsland; en in 1990, toen Duitsland een omstreden finale won.

6. De individuele hiërarchie

Van Romero, die de sleutel bezit tot het begin van een aanval, naar de persoonlijkheid van Mascherano, tot aan het talent van Messi: Argentinië vindt altijd op tijd de juiste antwoorden. Higuaín verscheen, en hoewel we Di María moeten missen, zal Agüero terugkeren.

7. De steun van de fans

Op Brazilië na krijgt het Argentijnse elftal dit WK de meeste steun van supporters. Indrukwekkend is het meereizen van de supporters van de ene plek naar de andere, waardoor er een gegarandeerde aanwezigheid was van minstens 30.000 man in elk stadion waar Argentinië moest spelen.

8. Het fysieke aspect

Hoewel Argentinië twee belangrijke blessures te betreuren heeft, namelijk die van Agüero en Di Maria, speelde het Argentijnse team in steden waar niet al te hoge temperaturen heersten en die ook niet te ver van elkaar af lagen. Argentinië won alle wedstrijden op het veld, zonder te hoeven beginnen aan een slijtagegevoelige strafschoppenserie.

9. De eenheid van de groep

Die wordt door allen onderstreept, van de trainers tot de technische staf tot de spelers zelf. Ze komen over als een eenheid, verenigd door hetzelfde doel, zingend als supporters en voor elke wedstrijd weer geconcentreerd als nooit tevoren. Ze weten dat een heel land op hen hoopt en dat zij hen gelukkig willen maken.

10. De aanwezigheid van Messi

Het voordeel dat ons onderscheidt is dat we de beste voetballer van de planeet in ons midden hebben. Messi, ‘de Vlo’, was dit WK weliswaar niet altijd even zichtbaar, maar altijd was hij beslissend. Of dat nu was door doelpunten te maken, assists te geven of tegenstanders uit te spelen om ruimte te creëren.