Brussel onderzoekt belastingregels havenbedrijven

Rotterdam. ANP / Evert-Jan Daniels

De Europese Commissie gaat diepgravend onderzoek doen naar mogelijk onwettige belastingvoordelen voor Nederlandse havenbedrijven. De commissie “is bezorgd” dat publieke bedrijven bevoordeeld worden op hun concurrenten.

Dat heeft het dagelijks bestuur van de EU bekendgemaakt. De Commissie gaat onderzoeken of de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor havens in Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Moerdijk, geen verkapte staatssteun zijn. Brussel gaat kijken of andere, private ondernemingen hier nadeel van ondervinden.

De verantwoordelijke eurocommissaris Joaquin Almunia:

“Eerlijke competitie is belangrijk voor alle spelers op de markt. De Commissie moet er daarom zeker van zijn dat Nederlandse bedrijven, waaronder havenbedrijven, niet meer belastingvoordelen hebben dan hun private concurrenten. Er moet een gelijk speelveld zijn voor alle havens in de EU. Dus is het belangrijk dat staatssteunregels in alle lidstaten worden geïmplementeerd.”

Nederland wil uitzondering voor vijf havenbedrijven

De Europese Commissie deed Nederland in mei vorig jaar al het verzoek om de belastingvoordelen voor de havenbedrijven op te heffen, waarna de Nederlandse overheid ook overheidsbedrijven een aanslag voor vennootschapsbelasting wilde sturen. In de Nederlandse plannen worden echter nog vijf havenbedrijven ontzien, stelt de Commissie.”Daardoor hebben de Nederlandse autoriteiten de maatregelen die door de Commissie zijn voorgesteld, niet volledig geaccepteerd.”

De Commissie twijfelt ook over de belastingvrijstellingen van havenbedrijven in Frankrijk en Duitsland. Ook Duitsland is gevraagd meer informatie te geven over de situatie daar, om te verzekeren dat bedrijven geen voordelen genieten.

Nederland: België en Duitsland zijn erger

Volgens de overheid zijn het echter vooral België en Duitsland die de staatssteun aan respectievelijk de havens van Antwerpen en Hamburg moeten terugschroeven, zo zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Hagen (VVD) eind vorige maand, meldt persdienst Novum. Volgens haar zou Rotterdam zo’n zeven procent meer containers kunnen overslaan bij gelijke omstandigheden.

Schultz wil daarom juist de Amsterdamse en Rotterdamse haven helpen hun concurrentiepositie te verbeteren, zo liet ze weten. Dat zou onder meer moeten gebeuren door het aantal regels voor importeurs en verkopers terug te brengen en de groei van goederenvervoer via het spoor te stimuleren.

    • Mirjam Remie