Banen creëren? Haal een schoonmaakbedrijf binnen

Werk je bij een gemeente en wil je meer banen scheppen? Mik dan op het binnenhalen van fabrieken, universiteiten en vooral schoonmaakbedrijven. Want dat zijn de sectoren die het meeste werk verschaffen (naast verzorgingshuizen, dus veel ouderen in je gemeente helpt ook).

In de verschillende regio’s zorgen zij voor duizenden arbeidsplaatsen, goed voor een groot deel van de werkgelegenheid. Het wegvallen van een van deze bedrijven - denk aan de aangekondigde sluiting van Philip Morris in het Brabantse Bergen op Zoom - heeft veel gevolgen voor de werkgelegenheid in de omgeving.

Wat zijn de grootste werkgevers per regio? Op verzoek van NRC Q heeft het ING Economisch Bureau de bedrijven met het hoogste aantal banen vrijgegeven. Het noorden is vooral afhankelijk van de zorgsector - wellicht een positief gevolg van de krimpende, vergrijzende bevolking - terwijl in Brabant en Zeeuws-Vlaanderen de industrie een belangrijke werkverschaffer is.

In onderstaande kaart staat de sector waarin de grootste werkverschaffer actief is. Overheidsfuncties zijn niet in deze kaart opgenomen.

En wat zijn dan de grootste bedrijven? In onderstaande graphic zijn per regio en vestigingsplaats de grootste werkgevers te zien. Klik hier voor een grote versie.

    • Yordi Dam