Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vluchtelingen wachten ontruiming Vluchthaven Amsterdam niet af

Een uitgeprocedeerde asielzoeker zit op zijn kamer in de zogeheten Vluchthaven.
Een uitgeprocedeerde asielzoeker zit op zijn kamer in de zogeheten Vluchthaven. ANP / Evert Elzinga

Ze gaan weg, ze wachten de ontruiming niet af. De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers slapen vanavond niet meer in de Vluchthaven. Waar dan wel, dat is nog niet duidelijk.

Dat meldt een woordvoerder van de organisatie Wij Zijn Hier, die de asielzoekers ondersteunt, aan persdienst Novum. De groep brengt de nacht in elk geval niet door bij de daklozenopvang in Amsterdam. Daar kan de groep niet terecht.

Volgens de GGD zijn vijf mensen in acute nood. Zij moeten naar het ziekenhuis, waar ze in de dagopvang verblijven.

De gemeente beoordeelde aanvragen voor onderdak te streng

De rechter bepaalde vorige week dat de vluchtelingen de Vluchthaven, een voormalige gevangenis in Amsterdam, voor morgen moeten verlaten. Anders mag de politie het pand ontruimen. De groep wilde aanvankelijk - tegen de afspraak in - niet vertrekken. In ruil voor eten en onderdak beloofden de vluchtelingen een half jaar geleden mee te werken aan hun toekomst en eventueel vertrek.

De gemeente hoeft de groep niet collectief op te vangen; de vluchtelingen kunnen wel individueel een aanvraag voor onderdak bij de gemeente indienen.

Op deze plekken woonde de groep allemaal

  • In 2012 woont de groep in een tentenkamp in Amsterdam-Oost.
  • Dit tentenkamp groeit uit tot 159 personen. Op last van burgemeester Van der Laan moet de groep naar een andere locatie, de Vluchtkerk in Bos en Lommer.
  • Na drie maanden verhuist de groep naar de Vluchtflat, in een kantorenpand bij Amsterdam Slotervaart.
  • Het pand wordt in oktober 2013 ontruimd. De groep - inmiddels bestaande uit 130 vluchtelingen - verhuist naar de Vluchtschans, in een voormalig bankkantoor in het centrum van Amsterdam.
  • De groep versplintert. De 159 oorspronkelijke vluchtelingen krijgen onderdak van Van der Laan in een voormalige gevangenis, omgedoopt tot de Vluchthaven. De rest van de groep gaat naar de Vluchtgarage in de Bijlmer.
  • De groep in de Vluchtgarage groeit en splitst zich op. In gekraakte panden in Amsterdam-West ontstaat de Vluchtmarkt.

Lees ‘Asielzoekers zitten vast in niemandsland’ in NRC Handelsblad van vandaag. Voor abonnees gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.