53 lichamen gevonden ten zuiden van Bagdad

Iraakse soldaten op wacht. Foto ANP / EPA / Alaa Al-Shemaree

Ten zuiden van Bagdad zijn vanochtend 53 lijken gevonden. Volgens een woordvoerder van het Iraakse leger zijn de slachtoffers doodgeschoten. Hun identiteit is nog onbekend.

De lichamen zijn in Hilla gevonden, 100 kilometer ten zuiden van Bagdad. De slachtoffers waren volgens de Iraakse autoriteiten geblinddoekt. Daarnaast waren hun handen vastgebonden, wat een executie doet vermoeden. Er is een onderzoek ingesteld om de identiteit van de slachtoffers te achterhalen.

De moordpartij roept herinneringen aan de periode dat Irak werd getroffen door religieus geweld in 2006 en 2007, toen ontzielde lichamen met grote regelmaat werden aangetroffen langs wegen en kanalen in Irak. Sinds het oplaaien van het geweld eerder dit jaar komt deze praktijk echter weer steeds vaker voor.

Restanten van chemische wapens

AP meldt daarnaast dat uit een brief aan de VN van de Iraakse autoriteiten blijkt dat strijders van Islamitische Staat op 11 juni een voormalige opslagplaats in Muthanna (ten noordwesten van Bagdad) hebben veroverd. De brief meldt dat daar eerder chemische wapens zijn opgeslagen. Het zou gaan om een faciliteit waar restanten van 2.500 afgeschreven raketten liggen. Zij zouden decennia geleden zijn gevuld met sarin, een gifgas.

De VS menen dat er weinig reden is tot zorg: het zou bijna onmogelijk zijn om nog iets te doen met de resten.Daarnaast zijn er geen intacte wapens aangetroffen.

    • Philippus Zandstra