25 doden bij acties Israël in Palestijnse gebieden

Een bom ontploft in de Gazastrook. Foto ANP / Mohammed Saber

Bij de acties van Israël in de Gazastrook zijn inmiddels 25 mensen om het leven gekomen. De luchtaanvallen zijn gericht tegen Hamas, die gisteren raketten afvuurde op Jeruzalem en Tel Aviv. Vanochtend klonk wederom het luchtalarm in Tel Aviv.

Sinds de aanvang van operatie Machtige Klif zijn er volgens 25 doden gevallen. AFP meldt op basis van Palestijnse bronnen dat onder de dodelijke slachtoffers vijf kinderen zijn. Daarnaast is volgen Reuters bij een aanval een leider van de Islamitische Jihad omgekomen. Daarbij zijn ook vijf anderen gedood, waaronder enkele familieleden.

De Amerikaanse president Obama heeft volgens het Duitse Die Zeit beide partijen in het conflict opgeroepen om geen wraakacties te nemen en zelfbeheersing te tonen.

“Beide kanten moeten bereid zijn om risico’s te accepteren voor vrede.”

Raketten hebben groter bereik

Volgens het Israëlische leger gingen de beschietingen vanuit Gaza vanochtend door; bij Tel Aviv werden vanochtend twee raketten onderschept door het verdedigingssysteem Iron Dome.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Initial report: Iron Dome intercepted 2 rockets above Tel Aviv.

In totaal zouden er nu 160 raketten op Israël zijn afgevuurd. Het bereik van de raketten is groot; zo werd ook de noordelijke stad Hadera bereikt. Dat is niet eerder gebeurd.

De luchtaanvallen van het Israëlische leger - 160 in de afgelopen nacht - hebben naar eigen zeggen belangrijke commandocentra en lanceerinstallaties getroffen van Hamas. Daarnaast heeft Israël zijn troepen langs de grens met Gaza gepositioneerd om een mogelijk grondoffensief in te zetten.

    • Philippus Zandstra