Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Zeker 16 Palestijnen omgekomen tijdens Israëlisch offensief

Rook stijgt op na een luchtaanval op Gaza-stad.
Rook stijgt op na een luchtaanval op Gaza-stad. Foto AP/Hatem Moussa

Zeker zestien Palestijn, onder wie twee kinderen, zijn vandaag omgekomen tijdens het luchtoffensief dat Israël vannacht begon tegen de Palestijnse beweging Hamas in Gaza. Vandaag gaan de luchtaanvallen onverminderd door, waarbij tot dusver tachtig gewonden vielen.

Vier van de gedode slachtoffers zijn Palestijnen die het zuiden van Israël waren binnengekomen via de zee vanuit de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger vanavond verklaard, schrijft Reuters. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de infiltratie opgeëist.

Hevigste geweld in Gazastrook sinds 2012

Israël heeft eerder vandaag verklaard dat het grootschalige luchtoffensief, de codenaam Machtige Klif heeft gekregen, een reactie is op de honderden raketaanvallen door Palestijnse militanten op het zuiden van Israël van de afgelopen weken. Er is sprake van het hevigste geweld in de Gazastrook sinds 2012, zo schrijft persbureau AFP.

Update 18:20: Israëlische televisiestations melden vanavond dat er een raket is afgevuurd op Tel Aviv, een stad die zo’n zeventig kilometer ten noorden van de Gazastrook ligt, maar dat deze is onderschept door een afweersysteem. Er zijn eerder vanavond al luchtalarmen gehoord in de stad. Het zou gaan een aanval van Palestijnen in een reactie op het luchtoffensief dat Israël vannacht is gestart.

Zeven Palestijnen gedood door één raket

De dodelijkste luchtaanval vond plaats aan het begin van de middag volgens AFP, in Khan Younis, het zuiden van de Gazastrook. Een huis werd getroffen waarna zeven mensen omkwamen, vijf volwassenen en twee kinderen. Er vielen zover bekend 25 gewonden. Een ooggetuige meldt aan AFP dat een drone een raket lanceerde als waarschuwing, waarop een grote groep buren en familieleden zich in de bewuste woning verzamelden om te schuilen. Vervolgens vuurde een F16-straaljager een raket af die het huis volledig verwoestte.

Hamas heeft op het offensief gereageerd met een verklaring waarin ‘de gruwelijke oorlogsdaad’ wordt gehekeld, zo schrijft AFP. Hamas: “alle Israëli’s zijn nu legitieme doelwitten geworden”.

‘Het leger is klaar voor alle opties’

Een hoge Israëlische functionaris heeft verklaard dat het leger klaar is voor alle opties, waaronder een grondoffensief om de raketaanvallen van Hamas te stoppen. De Israëlische premier Netanyahu heeft het leger opgedragen “de handschoenen uit te trekken” in zijn strijd tegen Hamas. Netanyahu heeft volgens Israëlische functionarissen het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een grondoffensief in Gaza.

‘Het lijkt op het begin van een nieuwe oorlog’

Onze correspondent in Israël Leonie van Nierop schreef vanochtend in NRC Handelsblad (€) dat de nieuwe operatie van Israël lijkt op een nieuwe oorlog:

“Dit lijkt op het begin van een nieuwe oorlog, vergelijkbaar met die van november 2012. Opnieuw bombardeert Israël huizen van Hamas-leden en weer heeft de operatie een codenaam gekregen: Machtige Klif. Bovendien zijn de aanvallen op Israël van gisteravond voor het eerst in twintig maanden door Hamas opgeëist. Eerder hielden ze zich nog aan het staakt-het-vuren en voerden alleen kleinere facties af en toe aanvallen uit. De verwachting is nu dat er de komende dagen veel meer raketaanvallen gaan volgen, over en weer.”

Tegelijkertijd verwacht Van Nierop niet dat Israël snel zal overgaan tot een nieuw grondoffensief, waarmee de regering-Netanyahu nu dreigt:

“Bij de Gazaoorlog in 2009 trokken ze massaal naar binnen en kwamen er alleen al dertien soldaten om door eigen vuur. Bij het terugkeren van lijkzakken uit Gaza is Netanyahu niet gebaat. Israël wil wel dat het raketvuur nu stopt, maar will niet all out gaan, want dan krijgt het ook de hele internationale gemeenschap over zich heen. De troepenopbouw aan de grens moet je meer zien als een dreiging in de richting van Hamas.”

Honderden reservisten opgeroepen

Voorbereidingen voor een eventueel grondoffensief zijn al wel gaande. Boven op de 1500 reservisten die al waren opgeroepen om aan de grens met Gaza te gaan patrouilleren, kwamen later vanmiddag nog duizenden reservisten.

De spanningen in Israël en Palestina liepen de afgelopen weken hevig op door de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners en de moord daarna op een Palestijnse jongen.

Lees ook onze tijdlijn met daarin alles wat er de afgelopen weken in Israël en Palestina gebeurde. En lees het achtergrondverhaal ‘Nieuwe Gaza-oorlog in de maak’ (€) van onze correspondent Leonie van Nierop.