WK-sprinkhaan

Foto AFP

Het heeft tot de kwartfinales geduurd voordat een beest voor enig vertier zorgde tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Sterspeler James Rodriguez van Colombia kreeg tijdens de wedstrijd tegen Brazilië gezelschap van een groot, groen insect. Vlak nadat hij tien minuten voor tijd uit een strafschop een tegentreffer had gescoord, vloog het beest op hem af en landde op zijn rechterbovenarm. Het ontging de voetballer volkomen, maar oplettende televisiekijkers twitterden er lustig op los: ‘Anyone else notice that giant green insect on Rodriquez arm?’

De specifieke identiteit van het reuzeninsect is lastig vast te stellen. Hij behoort zonder twijfel tot de Orthoptera (sprinkhanen en krekels) en is gezien zijn korte antennen een vertegenwoordiger van de Caelifera, de ‘kortsprietigen’, maar met mijn beperkte kennis van tropische insecten kom ik niet verder dan dat het een grote sprinkhaansoort is.

Het nationale elftal van Colombia had overigens al in de voorrondes een ontmoeting met een stadionbeest. Op 12 november 2011 streek er in Barranquilla tijdens de match tegen Venezuela een kerkuil op de lat neer, met in zijn klauwen een rat.

    • Kees Moeliker