Wapens verstopt in de hondenbrokken

Leden van de Bandidos hoorden hoge straffen tegen zich eisen voor wapenbezit.

Gitte Stevens, advocaat van Bandidos-president Harrie R., samen met enkele motorclubleden bij de rechtbank in Maastricht. Foto Chris Keulen

„Niet de Bandidos staan hier terecht”, bezwoer officier van justitie Monique Smits bij herhaling. In een woning in Geleen werden op 26 maart dit jaar een „indrukwekkende verzameling wapens” en een beperkte hoeveelheid drugs gevonden. „Was dat niet gebeurd, dan was er vandaag geen rechtszaak geweest.” En die woning was toevallig wel van een lid van motorclub Bandidos.

Al voor het begin van de rechtszaak tegen vijf verdachten in Maastricht zag het gisteren zwart van de leren hesjes. Op hun ruggen een Mexicaan met een revolver en een hakmes in de hand.

Harrie R., president van de Limburgse Bandidos, nam in maart na twee aanslagen op zijn huis in Nieuwstadt zijn intrek in de woning van Bandidoslid Elroy M. in Geleen. Twee dagen later doorzocht de politie dat huis, de bijbehorende tuin en auto’s en fouilleerde de aanwezigen. Daarbij werd een groot aantal vuurwapens gevonden en bovendien munitie, pepperspray, een boksbeugel, traangas, een werpmes en een ijzeren staaf die gisteren werd omschreven als „een soort satéprikker”.

Vier van de vijf verdachten bekenden een beperkt deel van het wapenbezit. Veel schiettuig was minder makkelijk direct toe te wijzen aan de verdachten: een revolver en munitie verpakt in een sok gevonden in een zak hondenbrokken in de kofferbak van de auto van Harrie R., een pistoolmitrailleur en patronen in een ingegraven vat net buiten het perceel, een geluiddemper en patronen in een stofzuiger. Justitie zegt echter dat er voldoende bewijs is, onder meer dankzij DNA-sporen. Bovendien fungeerde de woning van Elroy M. als Bandidosclubhuis. Er was een vergaderzaal met vijftien stoelen en een spiegel met clubembleem. „In- en uitlopende leden wisten van de wapens en konden er vrij over beschikken.”

De verdediging van de verdachten zei dat dit vooral aannames waren. Gitte Stevens, de advocaat van Harrie R., laakte „de overspannen reactie van justitie op de motorclubs” en het stigmatiseren van leden. De raadslieden van de andere verdachten spraken van „opgepompte lucht” over een zogenaamde bendeoorlog. De Bandidos zijn nieuw in Nederland. Dat zou leiden tot spanningen met andere motorclubs in Nederland, de Hells Angels, No Surrender en Satudarah.

Harrie R., die gisteren ook terechtstond voor een kleinere vondst van wapens en drugs in zijn Nieuwstadtse woning in september vorig jaar, hoorde gisteren 30 maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen. Voor de anderen ging het om straffen tussen de 5 en de 26 maanden onvoorwaardelijk.

Van drie verdachten werd gisteren de voorlopige hechtenis opgeheven. De Bandidos op de publieke tribune vonden dat alvast een applaus waard.

    • Paul van der Steen