Opinie

    • Peter Zantingh

Uit Mexico: cuauhtemiña

Ziekenhuisbal, schwalbe, stofzuiger: voetbal heeft zijn eigen taaltje. Wat betekenen die begrippen? Vandaag: cuauhtemiña.

Het had iets stiekems, wat Cuauhtémoc Blanco op 13 juni 1998 op het WK tegen Zuid-Korea deed. De Mexicaan had de bal aan zijn voeten, maar leek tussen twee verdedigers geen kant meer op te kunnen. Toen klemde hij de bal tussen zijn enkels en maakte een sprongetje, alsof hij een slootje moest oversteken. Verdedigers verschalkt, de weg naar het doel weer open.

Was het valsspelen? Nee hoor, het mocht gewoon. Blanco, die op de training bij zijn club Necaxa voor het eerst had geprobeerd een tegenstander zo te passeren, had het voor het toernooi zelf aan wereldvoetbalbond FIFA gevraagd. Klaarblijkelijk al met het plan zijn uitvinding snel aan de rest van de wereld te laten zien.

Blanco werd er wereldberoemd mee. Cuauhtemiña werd naar hem vernoemd. En hij bleef het doen. Later nam het voetbalspel FIFA de beweging zelfs over, zodat spelers de beweging met een toetsen- of knoppencombinatie zelf konden uitvoeren.

Het opvallende is dat vrijwel niemand anders zich sindsdien gewaagd heeft aan een cuauhtemiña – het bleef een beweging waar de populaire Mexicaan het patent op leek te hebben.

En hoe gaat het nu met hem? Nou, hij voetbalt nog steeds, op z’n 41ste. In mei tekende hij een contract bij de Mexicaanse club Puebla FC.

Toch is voetbal niet het enige op z’n cv: in 2010 speelde hij een brandweerman in een dramaserie. Daarover zei hij toen: „Ik weet dat mensen me belachelijk zullen maken, maar dat doet me niets.” Kijk, alleen met zo’n instelling word je uitvinder.

    • Peter Zantingh