‘Terrorismeverdachte Portugal was eerder actief in Nederland’

Een Angolese Nederlander die vorige week vrijdag op verdenking van terrorisme is opgepakt in Portugal, is volgens Trouw actief geweest in Den Haag. Hij zou in Syrië getraind zijn en bij een grotere groep jihadisten horen.

Volgens bronnen tegenover de krant hoort de man bij een groep Nederlandse jihadisten van wie er vier in 2009 in Kenia zijn gearresteerd toen ze op weg waren naar een trainingskamp in Somalië.

Mogelijk connectie met Al-Qaeda

De leden zouden geïnspireerd zijn door Al-Qaeda en de Hofstadgroep, de groepering waar ook Mohammed B. bij hoorde. Die zit op dit moment een celstraf uit voor de moord op Theo van Gogh. De groep zou door vier moskeeën in Den Haag geweigerd zijn, waaronder de zeer orthodoxe As Soennahmoskee, omdat de mannen te streng in de leer waren.

Tijdens verhoren heeft de man toegegeven dat hij naar een trainingskamp in Syrië is geweest. Wat hij deed in Portugal is vooralsnog onbekend. Wel werd er tijdens zijn arrestatie op het vliegveld van Lissabon een steekwapen aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat hij naar Europa is teruggekeerd om aanslagen te plegen voor organisaties die aan Al-Qaeda zijn verbonden.

De AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) doen geen uitspraken over individuele gevallen.