Steeds meer broodjeszaken, en ze zijn nog goed ook

Fresh sandwich with cheese and vegetables

Snel een broodje halen? Check eerst even hoe het zit met de hygiëne in jouw broodjeszaak, en of er geen ongedierte rondloopt. De controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn sinds gisteren in te zien.

Is er niets aan de hand, dan krijgt de lunchroom een groen label. Bij kleine problemen is dat label oranje. Bij grote problemen volgt een rood label en wordt een horecagelegenheid onder verscherpt toezicht gesteld.

Dat klinkt dreigend, maar er is vooral goed nieuws. De meeste lunchrooms zijn groen. De lunchrooms die niet op orde zijn, zitten vooral in de Randstad. Bekijk hier de kaarten voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De meeste lunchrooms ‘in het groen’

Nederland heeft in totaal meer dan tweeduizend lunchrooms. Dat aantal is sinds 1995 vrijwel continu gestegen. De laatste jaren vooral door de komst van de populaire franchise Subway en Bagels & Beans.

Het aantal vestigingen stijgt..

Het aantal lunchrooms is de afgelopen jaren harder gegroeid dan de restaurantsector. Het aantal eetcafés en snackbars nam zelfs af. Het verschil tussen een lunchroom en een eetcafé is dat de eerste geen alcohol mag schenken.

.. de tak laat de meeste groei zien

..en is populair voor de ‘snelle hap’

In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam 11 procent van de Nederlanders in een lunchroom: op een fastfoodzaak na de meest bezochte gelegenheid voor de ‘snelle hap’.

    • Yordi Dam