Duitsers boos om dubbelspion VS

„Het is een spel met onze vriendschap”, zei de Duitse bondspresident Joachim Gauck zondag over de Amerikaanse inlichtingendienst die mogelijk twee jaar lang gebruikmaakte van een Duitse dubbelspion. „Het is nu wel een keer genoeg geweest.”

Vrijdag werd bekend dat de Duitse politie een man heeft aangehouden die ervan wordt verdacht ruim 200 documenten te hebben verkocht aan een Amerikaanse veiligheidsdienst – waarschijnlijk de CIA. Enkele documenten zouden gaan over het Duitse onderzoek naar de manier waarop de NSA volgens klokkenluider Snowden jarenlang in Duitsland heeft gespioneerd, en onder andere de telefoon van bondskanselier Angela Merkel afluisterde. De Duitse dubbelspion werd ontmaskerd door een e-mail aan het Russische consulaat in München. De e-mail, met vertrouwelijke documenten, werd verstuurd vanaf een Gmail-adres, en belandde in het schepnet van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV. Een poging om via een nep-e-mail met de man in contact te komen mislukte. Omdat Google een Amerikaans bedrijf is, vroeg de BfV hulp van Amerikaanse inlichtingendiensten. De Amerikanen reageerden niet en het e-mailadres werd korte tijd later afgesloten. De BfV wist via de bijgevoegde geheime documenten alsnog de identiteit van de dubbelspion te achterhalen. Hij zou hebben bekend voor de VS te werken.

    • NRC