Snellere Mozart

Meesterwerken van Mozart, Haydn en Beethoven, gespeeld op instrumenten uit de tijd waarin de muziek werd gecomponeerd: daarmee maakte het Orkest van de Achttiende Eeuw van dirigent Frans Brüggen in de jaren tachtig furore. De opnames van toen zijn nog steeds klassiekers, maar veel cd’s zijn niet meer verkrijgbaar. Het orkest neemt veel stukken opnieuw op. Op hun nieuwste album staan de laatste drie symfonieën van Mozart, en die zijn nog beter dan de oude opnames. De klank is warmer en hechter, de registratie ruimtelijker. Vooral de langzame delen zijn heerlijk. Ten opzichte van hun eerdere opnames zijn de musici een stuk sneller gaan spelen (de 40ste duurt 7 minuten korter), toch voelt het nergens gehaast. In het ‘Andante con moto’ van de 40ste symfonie hoor je vonkjes knetteren – een platgespeeld stuk klinkt als nieuw.

    • Merlijn Kerkhof