Sliertbatterij vervoert stroom én slaat het op

Het is een stroomkabel met opslagmogelijkheid. Je kan het ook een lange, dunne batterij noemen. De plooibare sliertbatterij wordt beschreven door Zenan Yu en Jayan Thomas van de University of Central Florida in Advanced Materials.

Hun redenering: overal waar elektriciteitsopslag nodig is, van elektrisch voertuig tot raket, zijn ook stroomkabels nodig om die elektriciteit te vervoeren. Waarom dan niet die twee functies combineren?

Strikt genomen is de draad geen batterij, maar een ‘supercondensator’. Die vorm van energie-opslag is goedkoper en slijtagebestendiger en kan hogere piekvermogens leveren dan batterijen. Maar batterijen zoals de lithium-ionopslag in auto’s en laptops hebben een hogere energiedichtheid.

Het opslagvermogen van supercondensatoren kan worden opgevoerd met extreem dunne laagjes van mangaanoxide. Yu en Thomas begonnen een koperdraad van 0,37 millimeter dik. Door een hitte-behandeling groeide er op het koper een soort donslaagje van 100 nanometer dikke ‘nano-snorharen’ van koperoxide. Op die haartjes dampten ze vervolgens een laagje goud-palladium-legering, en daarna het bewuste mangaanoxide.

Het resultaat gedraagt zich als de beste supercondensator tot nog toe, met een opslagdichtheid vergelijkbaar met die van accu’s en andere oudere batterijtypen. En als bonus werkt het koperdraad waarmee ze begonnen, nog altijd prima als stroomdraad.

    • Bruno van Wayenburg