Senaat stemt in met hervorming langdurige zorg

Foto ANP/Martijn Beekman

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de hervormingen in de langdurige zorg, schrijft persbureau Novum. Gemeenten worden vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de zorg van thuiswonende ouderen en gehandicapten. Van de aanwezige senatoren stemden er 37 voor en 36 tegen.

De Eerste Kamer debatteerde gisteren en vandaag over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. De verschuiving van de zorgtaken naar de gemeenten gaat gepaard met bezuinigingen.

Kabinet trekt 75 miljoen uit voor behoud banen

Het kabinet heeft gisteren 75 miljoen euro toegezegd voor mensen die thuiszorg nodig hebben, maar die niet kunnen betalen. Met deze ‘huishoudelijke hulptoelage’ zouden ruim 10.000 banen in de sector behouden kunnen blijven, zegt het kabinet.

De bezuiniging op de langdurige zorg van 2,3 miljard kost veel banen: het kabinet spreekt van 22.000, de bonden van 100.000. Ondanks protest van de bonden wil het kabinet de invoering van de wet niet uitstellen.