Rapper Nas geeft alles wat hij heeft bij uitvoering van klassiek debuutalbum

Alle rappers vertellen, maar niet alle rappers zijn vertellers. Nasir ‘Nas’ Jones toonde zich op zijn debuutalbum Illmatic – een van de rapklassiekers uit de jaren negentig – een verhalenverteller uit de topcategorie en dat is in het omvangrijke oeuvre dat hij de afgelopen twintig jaar opbouwde altijd gebleven. Zijn Illmatic tilde, net als het eveneens twintig jaar oude debuut Ready To Die van The Notorious B.I.G., het narratief van de straatcultuur naar nieuwe hoogten. The Notorious B.I.G. werd op zijn 24ste doodgeschoten; Nas is 40 en reist nu de wereld rond om zijn klassieker integraal uit te voeren.

In TivoliVredenburg toont Nas zich nog steeds een meesterlijk performer die met woord en ritme in een paar zinnen de pijn, worsteling, hoop en dromen van jongens op de straathoek kan oproepen, of de sfeer van weleer uit de gouden dagen van zijn rapcultuur. Hij heeft beter leren doseren dan bij voorgaande concerten en er is een prettige dynamiek in de afwisseling van nummers en het samenspel met zijn dj Green Lantern.

Deze rapper functioneert het best zonder liveband, gewoon met een dj die wat pittige scratches laat horen, terwijl Nas zijn vocalen afvuurt op de drumbreaks.

De nieuwe generatie Amerikaanse rappers leunt live vaak op vooraf opgenomen vocalen. Veteraan Nas rapt zonder back-upvocalen, in zijn eentje vol vuur de klassieke tracks van Illmatic, terwijl op het scherm beelden uit zijn oude buurt voorbijflitsen. Hij grapt dat de muziek ouder is dan sommige fans in de zaal, zó oud dat het album nog als cassettebandje uitkwam. Bij een blokje hits rapt hij iets lakser om daarna, bij minder bekende parels als zijn allereerste gastoptreden op Live At The Barbeque van Main Source, nog eens voluit te gaan. Hij slikt soms een woordje in en bij afsluiter One Mic hele zinnen, omdat hij dan echt alles heeft gegeven. Zo zien we rappers graag oud worden.

    • Saul van Stapele