Programmamaker Menno Buch op 62-jarige leeftijd overleden

Menno Buch bij de presentatie van het RTL 4-programma 'Buch in de Bajes' in 2012. ANP / Freek van Asperen

Programmamaker Menno Buch is op 62-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn vrouw weten in een verklaring. Hij was ziek; begin 2012 werd kanker bij hem geconstateerd.

Buch was onder meer bekend van het controversiële televisieprogramma Sex voor de Buch, waarin gewone mensen hun seksuele fantasieën uitleefden. Het programma was controversieel omdat voor het eerst ‘gewone mensen’ seks hadden op televisie. Critici vonden dat de makers sensatiebelust mensen voor de camera voor schut zetten. Desondanks keken er miljoenen mensen naar. Daarna maakte hij nog een aantal andere programma’s voor Veronica, waaronder Hoe hoort het eigenlijk?, met Theo van Gogh. In 2012 startte de documentaireserie Buch in de Bajes op RTL4. Er kwam een vervolg in een vrouwengevangenis.

Zijn bekendheid verwierf hij echter al vóór zijn televisiecarrière. In de jaren tachtig exploiteerde Buch als één van de eersten 06-sekslijnen. Het werd een succes, hij werd miljonair. Later werd hij veroordeeld voor belastingontduiking.

Fragmenten uit ‘Hoe hoort het eigenlijk?

‘Ik ben in de gevechtshouding gegaan’

Buch zei in april in het RTL-programma Van der Vorst ziet sterren dat hij drie keer is geopereerd aan kanker. Ook vertelde hij niet bang te zijn voor de dood.

“De dood is natuurlijk m’n vijand, maar daar kan ik goed mee omgaan. Ik ben in de gevechtshouding gegaan. Ik ben nog lang niet klaar, ik heb nog van alles te doen.”

Buch had geen medelijden met zichzelf als hij voor behandeling naar het ziekenhuis moest. Wel had hij met anderen te doen die kanker hadden in het hoofd-halsgebied.

“De confrontatie met andere mensen die ik zie, jonge vrouwen en mannen, die compleet mismaakt zijn, dat vind ik zo verschrikkelijk om te zien. Niet voor mezelf, maar voor die mensen.”

Buch over zijn strijd tegen kanker:

‘Ik hou van massaal’

Vóór de 06-lijnen handelde Buch in textiel en goedkope appelmoes uit Oost-Europa. Tussen seks, appelmoes en textiel zag hij geen verschil, vertelde hij NRC Handelsblad in 1998 - kort na de eerste uitzending van Sex voor de Buch:

“Wat me het meest boeit en waar ik het minst slecht in ben gebleken, is het bereiken van grote massa’s. Ik hou van massaal - alles - veel. En seks is massa. Dat zit in mijn hoofd, dat is een commercieel lampje dat ik heb, en dat vaak aanstaat. De 06-lijnen zijn daar een prima voorbeeld van. Ik dacht, als iedereen een keer belt met zo’n lijn, dan ben ik al klaar. En laat ze het dan eens een maand of zes doen, dan is het helemaal mooi. Nu zijn ze al twaalf jaar bezig.”

‘De geur van ellende hangt om mij heen’

Niet iedereen dacht zo positief over het ‘telefoonlijnimperium’ van Buch; hij werd een ‘telefoonpooier’ genoemd. Daarna kwam er de controverse rond Sex voor de Buch. De “geur van ellende” hing om hem heen, zei Buch in het interview daarover. “En dat maakt me geen reet uit, overigens. Dat is mijn beeld van de mensheid.” Over Sex voor de Buch zei hij:

“Ik wilde het laten zien. Waarom? Scoren. That’s it. Heel simpel. Ik vind het prachtig de volgende dag naar de kijkcijfers te kijken, dat geeft me een goed gevoel.”

Afzetten tegen Wassenaars milieu

Menno Buch was de broer van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch, die in 2002 overleed. Hij had nog vier andere broers. Hij groeide op in een katholiek, welgesteld gezin in Wassenaar. Daar ontstond zijn recalcitrante levenshouding, zou hij later zeggen: hij wilde zich afzetten tegen het Wassenaarse milieu, niet het pad volgen dat zijn familie voor hem had uitgestippeld.

“Op mijn vijftiende ben ik in de maatschappij gaan staan. Vanaf dat moment heb ik gedacht: knokken voor je plek, want met een academische titel of opleiding kon ik het niet bereiken. Een hardere weg is niet te vinden. Als je altijd maar meekrijgt dat je opgroeit voor galg en rad en dat er geen reet van je terechtkomt, dan komt dat gevoel opzetten: ik zal jullie wel eens een poepie laten ruiken, stelletje mafketels.”

Buch bij ‘Van der Vorst ziet sterren’ over zijn jeugd:

Buch krijgt geen begrafenis of crematie. Hij staat zijn lichaam af aan de wetenschap, laat zijn vrouw, televisieproducent Nicole Buch, in de verklaring weten.

Het interview met Buch lees je hier. Abonnees gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Mirjam Remie