Ghani-aanhangers eisen zege op

foto Reuters

Ashraf Ghani ligt op koers om president van Afghanistan te worden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen van 14 juni, die de kiescommissie gisteren met aanzienlijke vertraging heeft gepubliceerd. Zijn aanhangers vierden dan ook feest in de straten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De vroegere minister van Financiën kreeg 56,44 procent van de stemmen, zijn overgebleven tegenstander Abdullah Abdullah 43,56 procent. Maar Ghani, die hoort tot de grootste etnische groep, de Pashtun, is nog lang geen president. Verkiezingen in Afghanistan vormen een moeizame exercitie, mede doordat grote delen van het land nog altijd zeer onveilig zijn. „De verkiezingen in die gebieden zijn niet goed te controleren”, zegt Martine van Bijlert, medewerker van het Afghanistan Analysts Network.

Vlak voor de voorlopige uitslag zou worden bekendgemaakt, begonnen de kampen van beide presidentskandidaten gisteren onderhandelingen over de aantallen kiesdistricten waar nog eens grondig naar moet worden gekeken om te zien of er is gefraudeerd. Abdullah stelt dat er op zeer grote schaal fraude in zijn nadeel heeft plaatsgevonden. Zo zouden er in de oostelijke provincie Khost, waar Ghani op veel steun kan rekenen, in de tweede ronde merkwaardigerwijs drie keer zoveel stemmen zijn uitgebracht als in de eerste. Ghani deelt die mening niet. De geloofwaardigheid van de Afghaanse democratie staat bij deze verkiezingen op het spel, nadat de vorige verkiezingen in 2009 werden ontsierd door grootschalige fraude ten gunste van president Hamid Karzai.

    • NRC