Philips zet directeur van medische tak aan de kant

Philips-topman Frans van Houten grijpt in bij de divisie Healthcare. De winst valt tegen, de leiding moet weg.

Philips grijpt een winstwaarschuwing aan voor harde maatregelen bij de medische divisie. De directeur van de healthcare-tak, Deborah DiSanzo, moest vertrekken. Van Houten neemt de touwtjes zelf in handen.

DiSanzo kreeg in 2012 de leiding over de grootste Philips-divisie – goed voor 40 procent van de totale omzet. Maar ze slaagde er niet in de omzet te laten groeien. Die daalde in 2013 en opnieuw in het eerste kwartaal van dit jaar. De medische divisie haalt in het tweede kwartaal een operationele winst van 220 miljoen euro, waar analisten op zo’n 270 miljoen rekenen.

De operationele winst van heel Philips is dit kwartaal wel op niveau, verwacht Van Houten: 400 miljoen euro. Andere divisies presteren dus blijkbaar beter. De definitieve cijfers volgen op 21 juli.

De medische divisie bouwt onder meer CT- en MRI-scanners en levert ook systemen om die gegevens te analyseren en de uitdijende verzameling digitale gegevens te beheren. Daarnaast ontwikkelt Philips methoden waarmee artsen op afstand patiënten kunnen volgen.

De medische divisie van Philips groeit snel in jonge, opkomende economieën, maar op de Europese en Amerikaanse markt vallen de prestaties tegen. Ziekenhuizen zijn terughoudend met investeringen en er is sterke concurrentie van General Electric en Siemens. Een tegenvaller was dat Philips dit jaar zijn fabriek in Cleveland (Ohio) tijdelijk moest sluiten op last van Amerikaanse gezondheidsinspecteurs. Dit lijkt een administratieve oorzaak te hebben; Philips denkt dat Cleveland deze zomer weer kan gaan produceren.

Het is te verwachten dat Van Houten zijn ‘transformatieprogramma’ Accelerate verder opvoert om de medische divisie minder complex en meer efficiënt te laten werken. Het rendement moet dringend omhoog.

Vorige week kondigde Philips maatregelen aan bij de lichtdivisie. Lumileds, dat ledchips produceert, wordt een zelfstandige divisie en staat te koop. Het aandeel Philips daalde sinds begin dit jaar van 28 naar minder dan 24 euro. De koers steeg vanochtend aanvankelijk met zo’n 1,5 procent.