Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overheid gaat het mkb helpen, want de banken doen het niet

Kleine en middelgrote bedrijven hebben fikse klappen gehad van de crisis. Als motor van de economie verdient het mkb steun, vindt minister Henk Kamp.

Kleine en middelgrote bedrijven zijn „extra hard” getroffen door de crisis.
Kleine en middelgrote bedrijven zijn „extra hard” getroffen door de crisis. Foto ANP

Om de achterblijvende ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf te compenseren stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) extra geld beschikbaar voor deze sector. In de komende zes jaar gaat het om een injectie van 155 miljoen euro voor aanvullende maatregelen die de vastgelopen kredietverlening aan het mkb moet vlottrekken. Daarnaast zal het ministerie voor 1 miljard euro garanties verstrekken voor bestaande en nieuwe kredietfondsen en financiers van het mkb.

Dat hebben Kamp en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Het kabinet hoopt met het zogeheten ‘aanvullende actieplan mkb-financiering’ dat er „op basis van de verwachte hefboomeffecten samen met private partijen uiteindelijk circa 2,5 miljard euro nieuwe mkb-financiering mogelijk kan worden gemaakt”. Als de overheid garantstaat voor leningen, is de gedachte, zullen banken en private investeerders gemakkelijker bereid zijn kredieten of andere vormen van financiering aan bedrijven beschikbaar te stellen.

Kamp baseert zijn maatregelen op recente rapporten van onder meer De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau, over hoe het midden- en kleinbedrijf in de afgelopen jaren is getroffen door de economische crisis. Omdat het mkb volgens die analyses „bovengemiddeld afhankelijk is van binnenlandse vraag” is deze hoek „extra getroffen”. De consumptieve bestedingen in Nederland zijn in de jaren 2008-2012 met 4,4 procent gedaald.

Mkb-bedrijven, vooral de allerkleinste ‘microbedrijven – bedrijven met minder dan 10 werknemers en een balanstotaal onder de 2 miljoen euro – hebben door een zwakkere financiële positie al jaren grote moeite om kredieten los te peuteren. „Banken zijn strenger geworden”, herhaalt Kamp een oude klacht van het mkb.

Omdat de minister de overtuiging heeft dat mkb’ers „de economische motor” van de Nederlandse economie zijn, vindt hij het gerechtvaardigd dat zij door het rijk geholpen worden. „Zij zorgen voor innovatie, export, banen en economische groei. Van elke tien banen in Nederland creëert het mkb er zes”, aldus de minister. „ Met deze acties geven we hen een belangrijke steun in de rug. Daar profiteren we allemaal van.”

Tot de maatregelen behoren extra injecties in bestaande faciliteiten, zoals het zogeheten Dutch Venture Fund voor private investeerders en de oprichting van een ook met private investeerders op te richten ‘Achtergestelde Leningenfonds’. Ook wil Economische Zaken kleine bedrijven helpen hun boekhouding dusdanig inzichtelijk te krijgen dat zij banken gemakkelijker kunnen overtuigen van hun ondernemingsplannen.

Voor het Dutch Venture Fund hoopt het kabinet dat ook het Europese Financieringsfonds „voor ten minste 50 miljoen mee-investeert”. Het ministerie praat bovendien met de Europese Investeringsbank om 100 miljoen beschikbaar te stellen voor het initiatief Qredits, dat kleine kredieten tot 150.000 euro probeert te verstrekken.

Volgens de brief van Kamp en Dijsselbloem aan de Tweede Kamer zal de contante investering van 155 miljoen worden gedekt in de begroting van dit jaar – zoals aangepast in de Voorjaarsnota van vorige maand – en de begroting van volgend jaar. Voor de 1 miljard euro aan garanties zegt het ministerie geen extra voorzieningen te hoeven nemen. De dekking ervan komt uit onbenutte ‘garantieruimte’ van eerdere financiële faciliteiten voor het bedrijfsleven. De maatregelen gelden voor de periode 2014-2019.