Oranje vandaag: kan Nigel de Jong morgen misschien al spelen?

“Het wonder van Lourdes”, zou het volgens bondscoach Van Gaal zijn. Niemand had gedacht dat Nigel de Jong nog in actie zou kunnen komen dit WK, maar hij herstelt dusdanig snel, dat zelfs de halve finale van morgen niet is uitgesloten. Positief, maar nu zijn er opeens weer andere vraagtekens.

Nigel de Jong in actie tijdens de training vandaag.
Nigel de Jong in actie tijdens de training vandaag. Foto ANP/ Stanley Gontha

“Het wonder van Lourdes”, zou het volgens bondscoach Van Gaal zijn. Niemand had gedacht dat Nigel de Jong nog in actie zou kunnen komen dit WK, maar hij herstelt dusdanig snel, dat zelfs de halve finale van morgen niet is uitgesloten. Positief, maar nu zijn er opeens weer andere vraagtekens.

Zelfs Van Gaal had wellicht niet eens durven dromen dat middenvelder De Jong nog zou kunnen spelen, nadat hij tegen Mexico in de achtste finale geblesseerd raakte aan zijn lies. Opeens verscheen De Jong dit weekend weer op het trainingsveld, deed hij rekoefeningen die iemand met een ernstige liesblessure niet zou kunnen doen en vandaag trainde hij gewoon mee.

“Als je zo snel terug wilt komen, komt er altijd een reactie. Als dat goed is, zou het wonder van Lourdes zich kunnen voltrekken.”

Maar het is afwachten, erkende Van Gaal op de persconferentie van vanavond, schrijft de NOS. Het is afwachten hoe De Jong er morgen aan toe is. Feit is wel dat het wegvallen van de middenvelder een aderlating was voor Oranje. Hij is enorm ervaren en sterk en fel in duels, iets wat het middenveld goed kan gebruiken. Tegen Chili met name onderscheidde De Jong zich.

Wat voor De Jong geldt, geldt ook voor verdediger Ron Vlaar. Ook voor hem is het zo dat het afwachten is hoe hij er morgen aan toe is. Vlaar heeft last van zijn knie.

Darm- en maagklachten

In minder positief nieuws: Robin van Persie en Daryl Janmaat stonden beiden vandaag niet op het trainingsveld. Volgens Van Gaal kampen ze met maag- en darmklachten.

“Het is beter als ze niet meetrainen, als ze maag- en darmklachten hebben.”

Plan-Messi is gereed

De centrale vraag voor Oranje voor morgen is natuurlijk: hoe maken we Lionel Messi onschadelijk? De sterspeler van FC Barcelona is met afstand de beste speler bij de Argentijnen dit toernooi. Hij maakte vier van de zeven goals - één eigen doelpunt van Bosnië-Herzegovina tellen we niet meer -, en gaf ook nog een assist. Van hem gaat constant het meeste gevaar uit.

Het plan om Messi te bestrijden, ligt klaar volgens Van Gaal. Verder liet hij niet veel los, volgens de NOS:

“Hij is niet voor niets weleens gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Hij heeft iets extra en laat het zien op het hoogste podium. Met het nationale team wilde het niet altijd lukken, maar daar wil Messi nu verandering in brengen. En wij willen dat niet natuurlijk. We hebben ons plan in ieder geval klaar.”

Hij sloot de persconferentie af met een vriendelijke boodschap voor alle ouders van jonge kinderen: laat ze lekker de wedstrijd zien, anders kunnen ze van de spanning toch niet slapen. “Ze hebben toch vakantie.”

Anders nog iets?

Als Oranje wereldkampioen wordt, komt er een speciale postzegel. Ze zijn zelfs al gedrukt, meldt PostNL volgens de NOS. Kunnen maandag meteen in de verkoop.

“We vinden het belangrijk om historische momenten vast te leggen. Dit is een typisch historisch moment. We hebben er vertrouwen in, daarom hebben we er zo veel werk ingestoken.”

Wat als Nederland geen wereldkampioen wordt? Dan worden ze “vernietigd”. Dat klinkt precies zo dramatisch als je het wilt horen na een verloren halve finale of finale.