‘Nieuwe generatie snapt niet waar het CBP zich druk over maakt’

De NPO schendt de privacy van sitebezoekers, zegt het CBP. Henk Hagoort verweert zich.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep. Foto ANP Kippa, Sander Koning

„Als een opa.” Zo stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zich volgens Henk Hagoort op als het gaat om het gebruik van zogenoemde tracking cookies door de publieke omroep. Met deze volgbestandjes kan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) het klik- en surfgedrag volgen op de honderden aangesloten websites van radio- en tv-programma’s en Uitzending Gemist. Omdat de NPO dit soort bestandjes van zichzelf en van advertentiebedrijven ongevraagd op de computers en smartphones van bezoekers plaatst, overtreedt de publieke omroep volgens het CBP de privacywetgeving.

NPO-voorzitter Hagoort verweert zich: de NPO volgt alleen bezoekers op de aangesloten websites van de publieke omroep, niet als ze naar andere sites surfen. Bovendien wil de NPO volgens hem helemaal niet weten welke personen precies waarop klikken, het gaat alleen om het identificeren van doelgroepen. „Ik heb het idee dat het CBP af en toe spoken ziet.”

Waarom plaatst de NPO zonder toestemming van websitebezoekers tracking cookies op hun computer of smartphone?

„Met cookies onderzoeken we of onze websites voldoende bereik hebben. De NPO wordt geacht 85 procent van de Nederlandse bevolking te bereiken. Wij moeten dus kunnen meten of we aan die doelstelling voldoen. Op televisie is het bijvoorbeeld vaak een wat ouder publiek dat naar documentaires kijkt. Onder andere met cookies bekijken we of we via NPO.nl daar ook wat jongere mensen mee bereiken. Wij volgen mensen alleen op onze eigen sites. Daardoor plaatsen wij naar onze mening geen tracking cookies.”

Het CBP telde achttien verschillende advertentienetwerken die via NPO-sites cookies plaatsen, waaronder tracking cookies. Kunt u voorkomen dat deze bedrijven mensen ook buiten de NPO-sites volgen als ze op internet surfen?

„Als dat plaatsen inderdaad zonder toestemming gebeurt op de sites van de NPO dan kan en mag dat niet. In de gevallen waarin dit gebeurt, werken we er hard aan om dit aan te passen. In de overeenkomsten met advertentiebedrijven staat bovendien dat zij de surfgegevens die zij verzamelen niet mogen herleiden tot individuele personen. We hebben ook technische maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat dat niet kan.”

Moeten bezoekers er op vertrouwen dat het ook echt niet gebeurt?

„Dat vraagt inderdaad om vertrouwen van de samenleving. Met derde partijen die via onze sites cookies plaatsen, proberen wij af te spreken dat de gegevens die worden verzameld alleen worden gebruikt ten behoeve van de publieke omroep.”

Hoe denkt u hier uit te komen met het CBP?

„Dit is een element in een bredere maatschappelijke discussie over het functioneren van het internet. Het CBP legt het begrip persoonsgegevens te nauw uit. Als de verzamelde informatie niet wordt herleid tot personen, dan gaat het niet om persoonsgegevens. Ik heb het idee dat het CBP af en toe spoken ziet. Mijn opa voelt misschien nog wel iets bij de opstelling van het CBP, maar de nieuwe generatie snapt echt niet waar ze zich druk om maken.”

    • Wilmer Heck