Nieuw album Pink Floyd verschijnt in oktober

Pink Floyd brengt dit najaar een nieuw album uit. De plaat van de Britse rockgroep zou in oktober moeten verschijnen en The Endless River gaan heten.

Polly Samson, de vrouw van Pink Floyd-gitarist David Gilmour, twitterde zondag de datum van verschijning en de titel. Durga McBroom, achtergrondzangeres van de band, zei op Facebook: „Ja, er komt een nieuw Pink Floyd-album en ik sta erop.”

The Endless River is gebaseerd op sessies uit ’93 en ’94, de periode waarin The Division Bell werd opgenomen, het laatst verschenen album van de groep.

De muzikale richting van Pink Floyd werd jarenlang bepaald door de tandem Roger Waters en David Gilmour. Hun samenwerking leverde midden jaren zeventig klassiek geworden albums op als Dark Side of the Moon en Wish You Were Here.

Na The Final Cut (1992) verliet Waters de band. Hoewel Gilmour en Waters in 2005 samen optraden tijdens Live 8 is Waters niet betrokken bij het nieuwe album.

In 1994 had de band het idee om de instrumentale nummers uit te brengen onder de titel The Big Spliff. Maar de opnames belandden op de plank. Drummer Nick Mason vergeleek de muziek in zijn boek Inside Out met die van ambient-band The Orb.

Het afgelopen jaar maakte Gilmour er met gastmuzikanten en -zangers The Endless River van – een plaat waar dus ook op zal worden gezongen.