Israëlisch offensief tegen Hamas - negen Palestijnen om het leven gekomen

De Israëlische premier Netanyahu heeft het Israëlische leger opgedragen “de handschoenen uit te trekken” in zijn strijd tegen de Palestijnse beweging Hamas in Gaza. Netanyahu heeft volgens Israëlische functionarissen het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een grondoffensief in Gaza, hoewel het twijfelachtig is of dat er ook gaat komen.

Een Israëlische tank, vanochtend onderweg naar de grens met Gaza. Foto AFP / Menahem Kahana

De Israëlische premier Netanyahu heeft het Israëlische leger opgedragen “de handschoenen uit te trekken” in zijn strijd tegen de Palestijnse beweging Hamas in Gaza. Netanyahu heeft volgens Israëlische functionarissen het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een grondoffensief in Gaza, hoewel het twijfelachtig is of dat er ook gaat komen.

Israël begon afgelopen nacht met een nieuw luchtoffensief tegen Hamas boven Gaza, de Palestijnse landstrook waar de militante beweging het voor het zeggen heeft. Het Israëlische leger voerde zeker vijftig bombardementen uit op doelen van Hamas. De bombardementen gingen vanochtend en vanmiddag in alle hevigheid door. Bij die aanvallen overdag kwamen tot nu toe volgens Palestijnse bronnen van persbureau AFP vijf Palestijnen om het leven en raakten er tientallen gewond.

Israël zegt dat het offensief een reactie is op de honderden raketaanvallen door Palestijnse militanten op het zuiden van Israël van de afgelopen weken. Onze correspondent in Israël Leonie van Nierop zei vanochtend dat de nieuwe operatie van Israël lijkt op een nieuwe oorlog:

“Dit lijkt op het begin van een nieuwe oorlog, vergelijkbaar met die van november 2012. Opnieuw bombardeert Israël huizen van Hamas-leden en weer heeft de operatie een codenaam gekregen: Machtige Klif. Bovendien zijn de aanvallen op Israël van gisteravond voor het eerst in twintig maanden door Hamas opgeëist. Eerder hielden ze zich nog aan het staakt-het-vuren en voerden alleen kleinere facties af en toe aanvallen uit. De verwachting is nu dat er de komende dagen veel meer raketaanvallen gaan volgen, over en weer.”

Het Israëlische leger gaf beelden vrij van de bombardementen:

Een reactie van de minister van Defensie Moshe Ya’alon van vanochtend lijkt de dreiging van oorlog te bevestigen. Hij zei dat het Israëlische leger een campagne tegen Hamas gaat voeren “die niet binnen een paar dagen voorbij zal zijn”.

Van Nierop verwacht niet dat Israël snel zal overgaan tot een nieuw grondoffensief, waarmee de regering-Netanyahu nu dreigt:

“Bij de Gazaoorlog in 2009 trokken ze massaal naar binnen en kwamen er alleen al dertien soldaten om door eigen vuur. Bij het terugkeren van lijkzakken uit Gaza is Netanyahu niet gebaat. Israël wil wel dat het raketvuur nu stopt, maar will niet all out gaan, want dan krijgt het ook de hele internationale gemeenschap over zich heen. De troepenopbouw aan de grens moet je meer zien als een dreiging in de richting van Hamas.”

Hamas: wij zullen het hart van Israël treffen

De militaire tak van Hamas beschuligde Israël vanochtend vanwege de bombardementen op Gaza van het “overgaan van een rode lijn”. Als de bombardementen niet stoppen, zal Hamas de eigen aanvallen opvoeren en “het hart van Israël” proberen te raken. De Palestijnse president Abbas, die de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever, riep Israël vanochtend ook op te stoppen met het bombarderen van Gaza.

De raketaanvallen en luchtaanvallen gingen in de loop van de ochtend door. Palestijnse bronnen meldden aan de Israëlische krant Haaretz dat bij bombardementen later vanochtend acht Palestijnen gewond zijn geraakt.

Voorbereidingen grondoffensief al gaande

Het Israëlische leger bereidt zich ondertussen voor op een mogelijk grondoffensief. Boven op de 1500 reservisten die al waren opgeroepen om aan de grens met Gaza te gaan patrouilleren, kwamen later vanochtend nog duizenden extra reservisten.

De spanningen in Israël en Palestina liepen de afgelopen weken hevig op door de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners en de moord daarna op een Palestijnse jongen.

Lees ook onze tijdlijn met daarin alles wat er de afgelopen weken in Israël en Palestina gebeurde. En lees het achtergrondverhaal ‘Nieuwe Gaza-oorlog in de maak’ (€) van onze correspondent Leonie van Nierop.

    • Pim van den Dool