Economie

Bij TNO zorg jij dat Nederland groot blijft in de logistiek

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Medior Consultant Logistiek
Bedrijf: TNO
Wat opvalt aan de vacature: TNO biedt arbeidsvoorwaarden à-la-carte.

Wat doe je dan eigenlijk?

Nederland het beste land ter wereld maken op het gebied van logistiek. Nu staan we nog tweede, volgens de Logistics Performance Index (LPI) dan. “En anders in ieder geval zorgen dat we concurrerend blijven met andere landen”, zegt jouw toekomstig manager Nico Zornig.

Rotterdam moet dus de grootste haven van Europa blijven, en die van Amsterdam moet groter worden. En hoe om te gaan met de opkomst van het 3D-printen, dat vervoersstromen gaat veranderen? Allemaal kwesties waar jij mee te maken krijgt.

De baan is het equivalent van de rol van Janus, de Romeinse god met twee gezichten. Met collega’s overleggen over hoe de wensen van de klanten in concrete voorstellen om te zetten is het ene gelaat. Het andere is tegelijkertijd klanten ervan overtuigen dat nieuwe concepten en bevindingen van TNO van nut kunnen zijn in hun bedrijfsvoering. Continu samenwerken dus.

Wat verdient dat?

Tussen de 3.300 en 4.000 euro bruto per maand. En zoals gezegd, zijn ze bij TNO zeer flexibel in arbeidsvoorwaarden. Zo is er de mogelijkheid om vier dagen per week te werken, heb je 28 vakantiedagen en een dertiende maand.

Waarom zoeken ze iemand?

Dit jaar zijn een aantal medior consultants weggegaan. Eén van die vacatures wordt nu weer opgevuld.

Wat voor collega moet je zijn?

De rol van Janus vraagt aan enerzijds om kennis en kunde van logistiek, om te kunnen overleggen met gespecialiseerde collega’s. En anderzijds om consultantervaring, zodat je bedrijven kunt overhalen mee te gaan in nieuwe ideeën. “Je moet klanten over hun fictieve en reële drempels helpen”, zegt Zornig.

Als je begint, dan zorgt TNO dat er werk voor je ligt. Maar daarna is het aan jou dat het werk blijft komen. “Je moet je positioneren als een expert op bepaalde gebieden, en zo je portefeuilles gevuld houden”, zegt Zornig.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

TNO had het vorig jaar moeilijk met geld binnenhalen. Daardoor verdwenen honderden banen bij het instituut. Maar de afdeling Logistiek is de afgelopen jaren juist sterk gegroeid.

TNO is voor 80 procent afhankelijk van geld van klanten en voor 20 procent van overheidsgeld. Dat kleine deel aan overheidsgeld garandeert de onafhankelijkheid van TNO. Een beetje innovatief zijn, en vooral heel integer, dat zijn essentiële waarden voor de organisatie. “Het gaat niet om de centen”, zegt Zornig. “Niet ten koste van alles opdrachten binnenhalen.”

Maar het accent is meer komen te liggen op inkomsten uit zakelijke relaties, nadat vorig jaar de hoeveelheid overheidsgeld afnam. Dus naast het verbeteren van de B.V. Nederland, de maatschappelijke rol die je kan en mag spelen, moeten commerciële activiteiten je ook liggen.