Militanten Al-Shabaab bestormen presidentiële paleis Somalië

Militanten van Al-Shabaab hebben het presidentiële paleis van Somalië bestormd. Er wordt over en weer geschoten. Dat zeggen een woordvoerder van Al-Shabaab en een medewerker van het paleis tegen persbureau Reuters.

Update 22.15 uur: Het presidentiële paleis is weer onder controle, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Er zijn “tot vijf” militanten gedood.

De militanten zijn het paleis in Mogadishu gedeeltelijk binnengekomen. Volgens een medewerker zijn de meeste militanten gedood, maar hij gaf geen verdere details.

Al-Shabaab bevestigt bij de aanval betrokken te zijn. De islamitische terreurbeweging zegt meerdere delen onder controle te hebben. “Er wordt nog steeds gevochten.” De afgelopen maanden heeft de islamistische beweging eerder geprobeerd het paleis in handen te krijgen.

De president is veilig

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de president op het moment van de aanval niet aanwezig was in het paleis. Veiligheidstroepen zouden het paleis onder controle hebben. Er klinken echter nog steeds explosies, twittert een journalist uit Mogadishu:

Twitter avatar Daudoo Live From Mogadishu BREAKING: Security officials claim the attack is over, yet heavy gunfire & explosions can still be heard from the palace #Mogadishu.#Somalia

Al-Shabab heeft de afgelopen maanden veel aanslagen gepleegd, met name in buurland Kenia. Het terreurnetwerk had jaren de macht in Mogadishu. De organisatie viel eerder al medewerkers van de Verenigde Naties, overheidsfunctionarissen en ordetroepen van de Afrikaanse Unie aan.

    • Mirjam Remie